Kategorie

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

szkoła wyższa
20
PLN
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń
in_stock
Dostępność:
średnia ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 20,00 zł
Cena netto: 19,05 zł
egz
rok wydania: 2010 (wyd.IV, uzupełnione) liczba stron: 114 oprawa: miękka format: B5 Głównym zadaniem niniejszej publikacji jest przybliżenie zagadnień analizy żywności studentom z kierunku „żywienie człowieka” oraz „dietetyka”, w którego programach nauczania istnieje ten przedmiot. Mając na względzie potrzeby dydaktyki w tej dziedzinie, starano się w publikacji zebrać stosunkowo najprostsze, najczęściej stosowane w rutynowej analizie żywności metody, głównie chemiczne, możliwe do zrealizowania w przeciętnie wyposażonym laboratorium. Metody te nie obejmują wszystkich składników pokarmowych, a jedynie podstawowe, bez wnikania na przykład, w skład amino-kwasowy białka czy kwasów tłuszczowych w tłuszczu. Niemniej jednak zawarte w tej publikacji wiadomości powinny pozwolić studentom na opanowanie technik stosowanych w ocenie składu chemicznego pożywienia i zmniejszyć brak pomocy dydaktycznych z tego zakresu dla kierunku „żywienie człowieka”. Publikacja zawiera czternaście ćwiczeń, których tematyka obejmuje biał­ka, tłuszcze i węglowodany oraz wybrane witaminy i składniki mineralne. Przy wyborze tych ostatnich kierowano się głównie ich niedoborem w pożywieniu, natomiast w przypadku witamin - ich podatnością na straty w procesach techno­logicznych, transporcie i przechowywaniu produktów spożywczych. SPIS TREŚCI: Wstęp 5 Ćwiczenie 1. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych 7 Ćwiczenie 2. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w wybranych produktach spożywczych 13 Ćwiczenie 3. Oznaczanie zawartości białka ogółem w wybranych produktach spożywczych 21 Ćwiczenie 4. Metody oznaczania zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy w syropach owocowych oraz laktozy w mleku 29 Ćwiczenie 5. Oznaczanie zawartości włókna pokarmowego w wybranych produktach spożywczych 44 Ćwiczenie 6. Oznaczanie zawartości tłuszczu w wybranych produktach spożywczych 50 Ćwiczenie 7. Metody oznaczania zawartości popiołu w wybranych produktach spożywczych 61 Ćwiczenie 8. Oznaczenie zawartości wapnia i żelaza w wybranych produktach spożywczych 68 Ćwiczenie 9. Oznaczanie zawartości magnezu i miedzi w wybranych produktach spożywczych 75 Ćwiczenie 10. Oznaczanie zawartości chlorków w produktach pomidorowych oraz soku z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków 83 Ćwiczenie 11. Oznaczanie zawartości witaminy A w wybranych produktach spożywczych 87 Ćwiczenie 12. Oznaczanie zawartości karotenoidów o aktywności witaminy A w wybranych produktach spożywczych 95 Ćwiczenie 13. Oznaczanie zawartości ryboflawiny w wybranych produktach spożywczych 101 Ćwiczenie 14. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych produktach spożywczych 106

Szczegóły

ISBN 9788375832242
Autor Praca zbiorowa
Rok wydania 2010
Stron 0

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

123

W Y D A W C Y

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl