Kategorie

Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności

szkoła wyższa
40
PLN
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
in_stock
Dostępność:
średnia ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 40,00 zł
Cena netto: 38,10 zł
egz.
SPIS TREŚCI

Przedmowa ... 9

1. Metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników ... 11

1.1. Dynamika wzrostu drobnoustrojów i metody ich hodowli
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 11

1.2. Metody dezintegracji komórek mikroorganizmów
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 28

1.3. Elektroforeza białek
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 41

1.4. Immobilizacja drobnoustrojów
(Sylwia Bonin) ... 58

2. Zastosowanie pleśni w wybranych procesach biotechnologicznych ... 71

2.1. Wykorzystanie pleśni Aureobasidium pullulans do otrzymywania pullulanu
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 71

2.2. Biosynteza enzymów amylolitycznych i cytolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 88

2.3. Biosynteza kwasu cytrynowego
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 123

3. Zastosowanie drożdży w wybranych procesach biotechnologicznych ... 137

3.1. Drożdże w fermentacji winiarskiej
(Sylwia Bonin) ... 137

3.2. Drożdże gorzelnicze i biosynteza etanolu
(Edyta Lipińska) ... 155

3.3. Drożdże piekarskie w przemyśle drożdżowym i piekarskim
(Edyta Lipińska) ... 167

3.4. Drożdże jako naturalny biosorbent magnezu
(Stanisław Błażejak) ... 177

4. Zastosowanie bakterii w wybranych procesach biotechnologicznych ... 193

4.1. Bakterie kwasu mlekowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 193

4.2. Bakterie kwasu octowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Stanisław Błażejak) ... 209

4.3. Bakterie kwasu propionowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Iwona Gientka) ... 237

4.4. Bakterie z rodzaju Bacillus i kierunki ich wykorzystania w biosyntezie enzymów proteolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 249

5. Identyfikacja i różnicowanie wybranych szczepów przemysłowych ... 267

5.1. Tradycyjne metody identyfikacji pleśni
(Iwona Gientka) ... 267

5.2. Tradycyjne metody identyfikacji drożdży
(Sylwia Bonin) ... 282

5.3. Różnicowanie fenotypowe przemysłowych szczepów drożdży
(Małgorzata Gniewosz) ... 302

5.4. Różnicowanie genetyczne przemysłowych szczepów drożdży
(Edyta Lipińska) ... 310

6. Doskonalenie szczepów przemysłowych ... 321

6.1. Mutagenizacja szczepów przemysłowych
(Małgorzata Gniewosz) ... 321

6.2. Protoplastyzacja wybranych szczepów drożdży przemysłowych Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 334

6.3. Elektrofuzja drożdży Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 341

Szczegóły

ISBN 9788375834208
Autor Praca zbiorowa
Rok wydania 2013
Stron 0

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

123

W Y D A W C Y

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl