Jakość i bezpieczeństwo żywności, kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych.
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Na przestrzeni ostatnich lat nastąpiły ogromne zmiany na rynku żywnościowym. Współcześnie żywność postrzegania jest nie tylko jako element zaspokojenia głodu i potrzeb energetycznych ustroju, ale również jako źródło substancji o działaniu fizjologicznym. Dynamicznie rozwija się rynek żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety. Powstają i rozwijają się nowe, dotychczas niestosowane metody produkcji żywności. Coraz częściej receptury produktów spożywczych projektowane są dla poszczególnych grup ludności, zależnie od ich wieku, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego, stylu życia. Żywność jest źródłem składników niezbędnych do prawidłowegofunkcjonowania organizmu człowieka. Jednak coraz częściej przypisuje się produktom spożywczym szczególne właściwości, głównie w obniżaniu ryzyka chorób niektórych chorób dietozależnych. Odpowiednia i zróżnicowana dieta powinna, w normalnych warunkach, dostarczać wszystkich składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia, w ilościach spełniających normy, ustalone i zalecane na podstawie ogólnie przyjętych danych naukowych. Wadliwy sposób żywienia ludności w Polsce, tak w aspekcie nadmiaru energii i składników odżywczych, jak i niedoboru pewnych składników, to najczęstsze przyczyny większości chorób dietozależnych oraz wielu odchyleń w stanie zdrowia. Do najczęściej występujących chorób zależnych od diety możemy zaliczyć: otyłość, chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory żywieniowo zależne, cukrzycę insulinoniezależną oraz
osteoporozę. Można by też wymienić wiele innych, o mniejszym rozprzestrzenieniu epidemiologicznym.
Szczegóły
ISBN | 9788375832792 |
Autor | Praca zbiorowa |
Oprawa | br |
Rok wydania | 2011 |
Format | b5 |
Stron | 196 |