Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
rok wydania: 2008
stron: 232
format: B5
oprawa: miękka
SPIS TREŚCI:
Wstęp
1. Usługi gastronomiczne
1.1. Pojęcie gastronomii
1.2. Rodzaje lokali gastronomicznych
1.2.1. Kryteria klasyfikacji zakładów gastronomicznych
1.2.2. Rodzaje zakładów gastronomicznych
1.2.3. Catering
1.2.4. Gastronomia hotelowa
1.3. Podsystemy rynku usług gastronomicznych
1.3.1. Wprowadzenie
1.3.2. Gastronomia indywidualna
1.3.3. Gastronomia systemowa
1.3.4. Gastronomia specjalna
1.4. Współczesne trendy w polskiej gastronomii
2. Reklama i promocja w gastronomii
3. Aranżacja sali konsumenckiej w zakładzie gastronomicznym
3.1. Wystrój wnętrza lokalu gastronomicznego
3.2. Meble
3.3. Wyposażenie sal wielofunkcyjnych w hotelach
3.4. Dekoracje
3.5. Bielizna stołowa
3.6. Zastawa stołowa
3.6.1. Wprowadzenie
3.6.2. Naczynia szklane
3.6.3. Zastawa stołowa metalowa
3.6.4. Zastawa stołowa porcelanowa
3.6.5. Wyposażenie baru
3.6.6. Inne wyposażenie do obsługi gości
3.6.7. Wyposażenie w cateringu
4. Personel w gastronomii
4.1. Wiadomości ogólne
4.2. Kierownik gastronomii
4.3. Pracownicy kuchni
4.4. Kierownik sali
4.5. Personel obsługujący
4.6. Higiena personelu
4.7. Oddziaływanie na pracę personelu
4.7.1. Nagradzanie i karanie pracowników
4.7.2. Szkolenia
5. Zasady obsługi gości w gastronomii
5.1. Wiadomości ogólne
5.2. Systemy obsługi gości
5.3. Obsługa kelnerska
5.3.1. Wprowadzenie
5.3.2. Prace przygotowawcze do obsługi gości
5.3.3. Przywitanie gościa
5.3.4. Przyjęcie zamówienia
5.3.5. Obsługa gościa przy stoliku
5.3.6. Dosadzanie gości do stolika
5.3.7. Pożegnanie gościa
5.4. Rodzaje gości w restauracji
5.5. Obsługa gości przez personel room-service
6. Karty menu
6.1. Rodzaje kart menu
6.2. Cechy karty menu
6.3. Zasady układania menu
7. Zasady nakrywania do stołu
7.1. Zasady nakrywania stołów
7.2. Nakrywanie stołów do śniadań
7.3. Nakrywanie stołów do obiadu
7.4. Nakrywanie stołów do kolacji
8. Zasady serwowania potraw
8.1. Zasady obsługi przy stole
8.2. Metody serwowania potraw
8.2.1. Wprowadzenie
8.2.2. Serwis talerzowy
8.2.3. Francuska metoda serwowania
8.2.4. Angielska metoda serwowania
8.2.5. Rosyjska metoda serwowania
8.2.6. Serwis bufetowy
8.2.7. Serwis specjalny
8.3. Zasady serwowania śniadań
8.3.1. Rodzaje śniadań
8.3.2. Bufet śniadaniowy
8.4. Zasady serwowania zakąsek
8.4.1. Rodzaje zakąsek
8.4.2. Ogólne zasady serwowania zakąsek
8.4.3. Serwowanie wybranych zakąsek
8.5. Zasady serwowania zup
8.6. Zasady serwowania dań zasadniczych
8.7. Zasady serwowania serów
8.8. Zasady serwowania deserów i owoców
8.9. Zasady serwowania napojów bezalkoholowych
8.9.1. Napoje bezalkoholowe zimne
8.9.2. Napoje bezalkoholowe gorące
8.10. Zasady serwowania napojów alkoholowych
8.10.1. Zasady serwowania piwa
8.10.2. Zasady serwowania win
8.10.3. Zasady serwowania wódek
8.10.4. Serwowanie napojów mieszanych
8.11. Dekorowanie potraw i napojów
9. Organizacja przyjęć okolicznościowych
9.1. Rodzaje przyjęć
9.2. Charakterystyka przyjęć
9.2.1. Przyjęcia typu angielskiego
9.2.2. Przyjęcia zasiadane
9.2.3. Przyjęcia mieszane
9.3. Zasady organizacji przyjęć
10. Zastosowanie systemów komputerowych w gastronomii
11. Kontrola jakości usług
12. Reklamacje
Bibliografia
Szczegóły
ISBN
9788372449375
Autor
Ewa Czarniecka-Skubina
Oprawa
br
Rok wydania
2012
Format
b5
Stron
232
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.