Kuchnia

Wyposażenie technologiczne w gastronomii.

Wyposażenie technologiczne w gastronomii.
Wyposażenie technologiczne w gastronomii.

WYPOSAŻENIE TECHNOLOGICZNE W GASTRONOMII

Wyrwisz Jarosław, Kurek Marcin, Zalewska Magdalena, Półtorak Andrzej

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

45,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 42,86 zł

EGZ.

Dieta FODMAP. Książka kucharska, wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego

Dieta FODMAP. Książka kucharska, wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego
Dieta FODMAP. Książka kucharska, wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często jest dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza.

Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się zdrowo i z satysfakcją. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety szczególnie niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających taką modyfikację posiłków, aby jak najlepiej dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.

Dzięki tej książce dowiesz się:

  • czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego
  • jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości
  • który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie
  • w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę
  • jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP

Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem!

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

57,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 54,29 zł

EGZ.

Po prostu keto! Jak skutecznie poprawić zdrowie i odzyskać piękną sylwetkę

Po prostu keto! Jak skutecznie poprawić zdrowie i odzyskać piękną sylwetkę
Po prostu keto! Jak skutecznie poprawić zdrowie i odzyskać piękną sylwetkę

Uzależnienie od cukru rujnuje zdrowie. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to nadwaga, a nawet chorobliwa otyłość. Cierpią stawy, kręgosłup, wątroba i nerki. Cierpi dusza. Nie pomagają kolejne diety ani egzotyczne suplementy. Najlepsze, co można uzyskać, to krótkotrwała utrata kilku kilogramów. Efekt jo-jo, załamanie, rozpacz, kolejna próba. Paskudne odczucie, że nie można utrzymać zdrowego stylu życia dłużej niż kilka dni. Czy nie ma sposobu, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, odzyskać zdrowie, dobre samopoczucie i kontrolę nad własnym talerzem?

Owszem, istnieje - i opisano go w tym poradniku. Dieta ketogeniczna jest znana od lat. Polega na unikaniu węglowodanów i spożywaniu zdrowych tłuszczów. Dzięki przepysznym, sycącym posiłkom można zapomnieć o walce z głodem, apetytem na cukier i osiągnąć wspaniałe rezultaty. Klucz do sukcesu znajdziesz w tej książce: są to cenne podpowiedzi, praktyczne wskazówki przystępnie podane inspirujące porady i zaskakujące triki - wszystko wypróbowane w praktyce, skuteczne i zgodne z aktualną wiedzą naukową. Zrozumiesz mechanizmy rządzące dietą keto, wprowadzisz w swoim trybie życia niezbędne zmiany, znajdziesz zachętę i wsparcie w chwilach zwątpienia, a także skorzystasz z ponad setki prostych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki keto. Tym razem osiągniesz sukces!

W książce:

  • jak działa dieta ketogeniczna
  • wpływ diety keto na zdrowie
  • listy produktów keto
  • proste i sprawdzone przepisy wraz z kalorycznością i zawartością makroskładników
  • kompletny plan dietetyczny na 30 dni

Keto: prosta droga do zdrowia, energii i odzyskania całego życia!

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

89,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 84,76 zł

EGZ.

Ramen krok po kroku wyd. 2

Ramen krok po kroku wyd. 2
Ramen krok po kroku wyd. 2

Ramen krok po kroku to blisko 100 przepisów na jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej – od bazowych, najprostszych, po bardziej złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, co zrobić, aby móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem. Zacznij od przepisów na podstawowe elementy ramenu, np. wywar z kości drobiowych, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, aby ugotować zupę o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

EGZ.

Kuchnia domowa dla diabetyków wyd. 6

Kuchnia domowa dla diabetyków wyd. 6
Kuchnia domowa dla diabetyków wyd. 6

Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom - zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa. Książka zawiera wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania.
Książka zawiera:

  • Ponad 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz przepisów na smaczne dania z mięsa i makaronów, są też przepisy na przygotowanie znakomitych przystawek i dań wegetariańskich, wspaniałych ciast i deserów, a także przepisy na dania specjalne dla dzieci i święta.
  • Opisowi wykonania każdego dania towarzyszy analiza wartości odżywczych: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji.
  • Przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz chcących schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

egz.

Korea od kuchni

Korea od kuchni
Korea od kuchni

Kuchnia koreańska? Powiesz: wiem, to przecież kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest – obok bap, czyli ryżu – sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

EGZ.

Polskie smaki i włoskie przysmaki.

Polskie smaki i włoskie przysmaki.
Polskie smaki i włoskie przysmaki.

Po tryptyku "Okiem cudzoziemki" zawierającym włoskie wspomnienia autorki zgodnie z zapowiedzą powstała ta książka.

Są w niej nie tylko sprawdzone przez autorkę przepisy kuchni włoskiej, ale też przepisy wyniesione z polskiego domu rodzinnego.

Książka powstała na prośbę czytelników wcześniejszych wspomnień.

Według autorki przepisy są z dwóch najlepszych kuchni na świecie- polskiej i włoskiej.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

25,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 23,81 zł

EGZ.

Smaczne potrawy dla diabetyków. Wyd. III

Smaczne potrawy dla diabetyków. Wyd. III
Smaczne potrawy dla diabetyków. Wyd. III

Pyszne przepisy na każdą okazję dla osób, które muszą zrezygnować z cukru.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

34,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 33,32 zł

EGZ.

Ciasta i desery dla diabetyków. Wyd. IV

Ciasta i desery dla diabetyków. Wyd. IV
Ciasta i desery dla diabetyków. Wyd. IV

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

egz.

Twoja kuchnia w wersji keto. Naucz się gotować swoje ulubione posiłki zgodnie z dietą ketogeniczną

Twoja kuchnia w wersji keto. Naucz się gotować swoje ulubione posiłki zgodnie z dietą ketogeniczną
Twoja kuchnia w wersji keto. Naucz się gotować swoje ulubione posiłki zgodnie z dietą ketogeniczną

Jesteś na diecie ketogenicznej lub planujesz na nią przejść? Jeśli poza korzyściami zdrowotnymi chcesz, by Twoje codzienne menu zapewniało satysfakcję pod względem smaku i różnorodności potraw - to książka dla Ciebie! Maria Emmerich udowadnia, że niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy jadłospis może być korzystny i atrakcyjny dla każdego, w tym dla osób odżywiających się w standardowy sposób. Odczarowuje dietę ketogeniczną i pokazuje, że można w jej ramach z powodzeniem łączyć smak, zdrowie i bogactwo składników.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

89,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 84,76 zł

EGZ.

Uczta szubrawców. Historia żywynościowych przekrętów.

Uczta szubrawców. Historia żywynościowych przekrętów.
Uczta szubrawców. Historia żywynościowych przekrętów.

Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk. Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu „miks” i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.

 

Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej „śmieciowego” jedzenia.

W książce przeczytacie, jak na przestrzeni wieków zmieniały się zachowania karczmarzy i restauratorów oraz czym jest gastro-fizyka. Ale także o tym, w jaki sposób – często mając jedynie pomysł i niewielki kapitał – stworzyli swoje imperia dzisiejsi potentaci w branży i jak radzili sobie z konkurencją.

 

A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,90 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,52 zł

EGZ.

Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia.

Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia.
Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia.

Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związaną z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnych w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia.

Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych składników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

56,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 53,33 zł

EGZ.

Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa.

Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa.
Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa.

Stosowanie substancji dodatkowych w przetwórstwie mięsa zyskało zarówno wielu zwolenników - szczególnie wśród producentów, jak i przeciwników – zwłaszcza w grupie konsumentów. Dla pierwszych dodatki są dobrym narzędziem do uzyskania powtarzalnej jakości przy zróżnicowanym surowcu oraz zabezpieczają trwałość ,a "przy okazji" poprawiają efektywność ekonomiczną produkcji. Drudzy widzą w tych substancjach główną przyczynę niskiej jakości wyrobów. Obserwowane istotne pogorszenie jakości produktów zawierających różne dodatki przeważnie jest skutkiem nieumiejętności ich stosowania lub nieprzestrzegania opracowanych zaleceń. Prezentowana publikacja przybliża czytelnikowi problematykę wykorzystania substancji dodatkowych w racjonalnie prowadzonym procesie produkcji wyrobów mięsnych. Ma na celu przedstawienie właściwości różnych grup dodatków-ich zalet i wad oraz niebezpieczeństw związanych z ich używaniem. Zawiera informacje zarówno podstawowe, jak i technologiczne. Uwzględnia też ograniczenia prawne w stosowaniu dodatków. Książka jest przeznaczona głównie dla technologów zatrudnionych w przetwórstwie mięsnym, rybnym, garmażeryjnym oraz koncentratów spożywczych. Ze względu na informacje podstawowe i opisy metodyczne powinna być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna dla słuchaczy różnych studiów związanych z technologią żywności.

Dostępność: brak towaru

Cena:

58,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 55,24 zł

Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa. Książka dla wszystkożerców, wegetarian i... wegan też

Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa. Książka dla wszystkożerców, wegetarian i... wegan też
Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa. Książka dla wszystkożerców, wegetarian i... wegan też
Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa. Książka dla wszystkożerców, wegetarian i... wegan też

Dlaczego lepiej być weganinem

Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać się niewiedzą. Zaraz, zaraz! Przecież w internecie jest mnóstwo informacji. Filmy z rzeźni są dostępne na YouTube, wystarczy jedno kliknięcie... Rzeźnie MAJĄ szklane ściany, co nie powstrzymuje większości ludzi od konsumpcji mięsa. Czyżby wiedza niczego w tym zakresie nie zmieniła? Czyżby ludzie byli po prostu okrutni i nic nie mogło zmienić ich postawy?

Weganie, którzy porzucili mięso i produkty odzwierzęce z przyczyn ideowych, mają często skłonność do piętnowania mięso- i nabiałożerców jako osób niemoralnych. Część środowiska wegan lubi uważać się za lepszych. W końcu MY nie krzywdzimy zwierząt. Tylko czy taka postawa daje coś poza poczuciem wyższości? Czy może doprowadzić do zmiany zwyczajów żywieniowych większości społeczeństwa? Owszem, rezygnacja z produktów odzwierzęcych jest decyzją głęboko etyczną, ale droga do jej podjęcia nie wiedzie przez upokarzanie mięsożerców. Właściwą postawą weganina wobec przyszłego weganina powinno być argumentowanie. Odpowiednimi, logicznymi argumentami można dotrzeć do wielu potencjalnych wegan i pomóc im stać się faktycznymi weganami.

Ta książka powstała właśnie po to, by przekonać nieprzekonanych.

 

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 56,19 zł

EGZ.

Łatwe desery keto. Zbiór przepisów na każdą okazję

Łatwe desery keto. Zbiór przepisów na każdą okazję
Łatwe desery keto. Zbiór przepisów na każdą okazję
Łatwe desery keto. Zbiór przepisów na każdą okazję

Liczne autorytety w dziedzinie dietetyki przekonują, że dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia stanu zdrowia. Jest więc dobrym wyborem dla każdego, komu zależy na świetnym samopoczuciu i zgrabnej sylwetce. Przy tym nie wymaga ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Niektórzy jednak uważają wytrwanie na tej diecie za prawdziwe wyzwanie, gdyż nie są gotowi na całkowitą rezygnację ze słodyczy, a przygotowywanie deserów zgodnych z zasadami keto wydaje się im skomplikowanym zadaniem.

W tej książce znajdziesz ponad sześćdziesiąt przepisów na desery keto. Szybko zauważysz, że dzięki nim dieta ketogeniczna może się stać przyjemnie zaskakująca i pełna niespodzianek. Przekonasz się także, że wyczarowanie obłędnego deseru wcale nie musi być stresującym wyczynem ? jest dokładnie odwrotnie: pyszne słodkości można wykonać prostymi metodami, które opanuje nawet ktoś, kto niezbyt pewnie czuje się w kuchni. Znajdziesz tu przepisy na najróżniejsze desery, starannie zilustrowane zdjęciami, wskazówkami i poradami, dzięki czemu bez trudu oprzesz się zwodniczemu urokowi cukru i bez większego wysiłku zachwycisz siebie i swoich najbliższych wspaniałymi słodkościami!

W książce znajdziesz sprawdzone przepisy na:

  • cukierki i pomadki
  • ciasta i ciasteczka
  • placki i tarty
  • lody, kremy i musy
  • i wiele innych!

Desery keto: wspaniałe słodkości bez wyrzutów sumienia!

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 56,19 zł

EGZ.

Lunchbox zdrowe i smaczne posiłki do pracy.

Lunchbox zdrowe i smaczne posiłki do pracy.
Lunchbox zdrowe i smaczne posiłki do pracy.

Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.  

Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch, przez planowanie zakupów i tygodniowego menu, aż po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok urozmaiconych przepisów znajdziemy szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.  

 

O Autorkach:

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.  

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

EGZ.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl