Kuchnia

Kuchnia Świata dla diabetyków. wyd.2

Kuchnia Świata dla diabetyków. wyd.2
Kuchnia Świata dla diabetyków. wyd.2

Kulinarna podróż po świecie dla diabetyków i nie tylko!  

W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Wszystkie receptury zostały tak skomponowane, aby dzięki niskiej zawartości węglowodanów były odpowiednie dla diabetyków. Z tą książką z łatwością przyszykujesz zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości. W tym apetycznym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie. Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaisse, yakitori z kurczaka – kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń?   Do każdego dania wyliczono: - indeks glikemiczny, - wymienniki węglowodanowe, - wymienniki białkowo-tłuszczowe - liczbę kalorii.   Oto niezwykle smakowity sposób oswajania cukrzycy!  

 

Dorota Drozd – członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD), Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND), pielęgniarka diabetologiczna z wieloletnim doświadczeniem klinicznym. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Czynnie uczestniczy w sympozjach i konferencjach w zarówno w kraju, jak i za granicą.  

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

egz.

Koktaile alkoholowe.

Koktaile alkoholowe.
Koktaile alkoholowe.

KOKTAJLE ALHOHOLOWE 

DOŚWIADCZONY BARMAN DZIELI SIĘ SWOJĄ PASJĄ I WIEDZĄ O TWORZENIU KLASYCZNYCH DRINKÓW.
Jakich użyć składników? Jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy? Jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości smakiem? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie pośród 75 sprawdzonych przepisów na klasyczne drinki na bazie koniaku, brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi. Autor oprowadza po świecie koktajli z dużą finezją i nie ogranicza się wyłącznie do prostych opisów receptur: zachęca do puszczenia wodzy fantazji i tworze-nia wariantów klasycznych koktajli, a starannie opracowane przepisy wzbogaca podaną z humorem kroplą historii i łykiem porad, wprowadzającym w tajniki modyfikowania przepisów. W szaleństwie musi być w końcu metoda!
NIEWAŻNE, CZY JESTEŚ KOKTAJLOWYM AMATOREM CZY POCZĄTKUJĄCYM BARMANEM POSZUKUJĄCYM SOLIDNYCH PODSTAW — TA KSIĄŻKA JEST WŁAŚNIE DLA CIEBIE.

MATEUSZ BALA ma dziesięcioletnie doświadczenie w branży barmańskiej: nie tylko miksuje, lecz także szkoli barmanowi konsultuje tworzenie barow. Ry-walizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Pragnie zarażać pasją do koktajli, dlate-go stworzył internetowy projekt „Z pamiętniczka barmana". W chwilach, kiedy nie opowiada o alkoholach i drinkach, oddaje się piłce nożnej, fantastyce w wielu postaciach i wymyślaniu niestworzonych historii.

 

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

59,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 57,13 zł

EGZ.

Domowy wyrób win i miodów pitnych.

Domowy wyrób win i miodów pitnych.
Domowy wyrób win i miodów pitnych.

Domowe wino może powstać nie tylko z winogron. Wyrób win z innych owoców, a także z warzyw, kwiatów, ziaren i ziół to hobby z tradycjami. Produkcja trunków z tych składników, które zbierzesz w przydomowych ogrodzie, jeszcze nigdy nie była tak prosta.  

W książce znajdziesz zarówno łatwe, jak i bardziej zaawansowane receptury na wyśmienite wina brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, żurawinowe, ze strąków groszku, a także na miody wytrawny, wiśniowy czy z dzikiej róży. Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków, a doświadczonym winiarzom dostarczą inspiracji.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

EGZ.

Desery KETO.

Desery KETO.
Desery KETO.

Czy będąc na diecie ketogenicznej, musimy unikać słodkości? Nie wolno nam zjeść kawałka tortu, muffinki albo skosztować lodów? Oto dobra wiadomość: od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco!

Niezależnie od tego, czy ograniczasz cukier, węglowodany, unikasz glutenu albo laktozy, możesz próbować nowych rzeczy i cieszyć się jedzeniem! W tej książce znajdziesz przepisy na nieskomplikowane i smaczne desery. Wszystkie bez dodatku mąki pszennej, ze składników dobrej jakości. To receptury, które mogą stanowić inspirację do samodzielnego komponowania kolejnych słodkości.

W poradniku zawarto 70 przepisów na:

· desery ekspresowe,

· ciasta (torty, serniki, tarty z pysznymi kremami),

· ciasteczka i muffinki,

· kremy i musy,

· domowe lody, omlety, naleśniki, gofry. 

Ewelina Podrez-Siama to domowy szef kuchni i amatorka diety ketogenicznej. Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

EGZ.

Atlas grzybów.

Atlas grzybów.
Atlas grzybów.

Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują się pierwsze grzyby, rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybki. Czy nasze ulubione grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące?  

W tym atlasie opisano 180 gatunków grzybów, które rosną w polskich lasach i na łąkach, i pokazano na zdjęciach w ich naturalnym środowisku. Książka pomoże:
·         poznać gatunki grzybów jadalnych i trujących,
·         dowiedzieć się, gdzie najłatwiej znaleźć poszczególne gatunki,
·         szybko rozpoznać, które okazy są jadalne, a które trujące.

Dostępność: brak towaru

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

VEGE. Smaki świata.

VEGE. Smaki świata.
VEGE. Smaki świata.

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno!  

To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom – tym powszednim, znanym od lat – jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym – jak fenkuł, okra czy kolokazja, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach.  

W tej bogatej w smaki klasycznej książce kucharskiej znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata – od kuchni śródziemnomorskiej przez przepisy rodem z Karaibów, Ameryki Południowej i Orientu aż po niezwykłe dania północnoafrykańskie. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku… brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Arto der Haroutunian podpowiada Ci, jak bazując na warzywach, strączkach, ziołach, nasionach i orzechach, jeść zdrowo, kolorowo i różnorodnie.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

EGZ.

VEGE bez zobowiążań.

VEGE bez zobowiążań.
VEGE bez zobowiążań.

Nie musisz podejmować radykalnych decyzji, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Elastyczne przepisy z całego świata pozwolą przygotować dania zarówno w wariancie wegańskim, jak i tym wegetariańskim, rybnym czy mięsnym.  

Chili sin czy con carne? Inspirowany francuską klasyką gulasz z fasolą czy jednak tradycyjna wołowina po burgundzku?  A może w przepisie na gnocchetti chorizo zastąpić wegetariańską kiełbaską? Dzięki zebranym w książce przepisom zdecydujesz zależnie od nastroju, apetytu i okazji i – miejmy nadzieje! – odkryjesz, że bezmięsne wersje tradycyjnych dań znacznie częściej niż wyrzeczeniem, okazują się ekscytującą kulinarną przygodą.  

Vege bez zobowiązań przyda się zarówno tym, którzy starają się ograniczyć mięso czy nabiał w swojej diecie, jak i zdeklarowanym wegetarianom, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty o potrawy z różnych zakątków świata. No i nie ma lepszego przewodnika do wspólnego gotowania w mieszanym, mięsożerno-wegetariańskim, towarzystwie!  

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

44,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 42,85 zł

EGZ.

Potrawy z jarzyn w tym obiady jednodaniowe oraz kiszenie.

Potrawy z jarzyn w tym obiady jednodaniowe oraz kiszenie.
Potrawy z jarzyn w tym obiady jednodaniowe oraz kiszenie.

Potrawy z jarzyn w tym obiady jednodaniowe oraz kiszenie i konserwowanie jarzyn.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

18,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 17,14 zł

EGZ.

Posiłki keto w 30 minut. 50 przepisów na szybkie, smaczne i proste dania niskowęglowodanowe.

Posiłki keto w 30 minut. 50 przepisów na szybkie, smaczne i proste dania niskowęglowodanowe.
Posiłki keto w 30 minut. 50 przepisów na szybkie, smaczne i proste dania niskowęglowodanowe.
c

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,90 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,52 zł

EGZ.

Dobra książka. Wege przepisy dla dzieciaków i rodziny.

Dobra książka. Wege przepisy dla dzieciaków i rodziny.
Dobra książka. Wege przepisy dla dzieciaków i rodziny.

Wege przepisy dla dzieci i rodziny!

To książka o prostym jedzeniu i gotowaniu na luzie. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zdrowo. Wiemy, że najlepiej kupować lokalnie i w kuchni podążać za rytmem wyznaczonym przez naturę. Ale w praktyce okazuje się, że to nie takie proste. Zakupy, gotowanie, codzienny pośpiech – jak wszystko pogodzić? Marysia Przybyszewska przygotowała zestaw przepisów m.in. na śniadania, lunche i obiady, które są proste i zdrowe. A przede wszystkim - pyszne.

 
 
 

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

89,90 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 85,62 zł

EGZ.

Pierniki. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów.

Pierniki. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów.
Pierniki. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów.
 

Fabrykacja pierników. Niezbędny podręcznik dla cukierników.

Reprint

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

18,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 17,14 zł

EGZ.

Wędliny surowe. Wybrane działy z technologii mięsa.

Wędliny surowe. Wybrane działy z technologii mięsa.
Wędliny surowe. Wybrane działy z technologii mięsa.

Produkcja wędlin surowych polega na umiejętnym kierowa­niu przemianami biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi, a także procesami fizycznymi, które zachodzą w surowcu mię­snym i tłuszczowym zarówno w trakcie produkcji wędliny (dojrzewanie produkcyjne), jak i w okresie jej przechowywa­nia (dojrzewanie poprodukcyjne). W polskiej literaturze fa­chowej brak jest kompleksowego, aktualnego przeglądu zagadnień dotyczących produkcji wędlin surowych. Niniejsze opracowanie powinno być przydatne studentom i technolo­gom zainteresowanym podjęciem produkcji nowych asorty­mentów wędlin surowych na skalę przemysłową.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

18,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 17,14 zł

EGZ.

Produkty mleczne.Technologia i rola w żywieniu człowieka.

Produkty mleczne.Technologia i rola w żywieniu człowieka.
Produkty mleczne.Technologia i rola w żywieniu człowieka.

Mleko i przetwory mleczne stanowią ważny składnik wyżywienia ludzi na całym świecie, a przemysł mleczarski jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki żywnościowej. Książka „Produkty mleczne” w przystępny sposób prezentuje współczesne metody pozyskiwania i przerobu mleka, charakteryzuje produkty mleczarskie wytwarzane w kraju i na świecie, omawia ich wartość odżywczą i dietetyczną oraz sposoby kulinarnego wykorzystania. Wyjaśnia także kontrowersje związane z nadwrażliwością na składniki mleka i stosowaniem mleka modyfikowanego w żywieniu niemowląt i małych dzieci. W zamyśle Autorów ma ona upowszechnić prawdziwy obraz współczesnego mleczarstwa i przekonać Czytelnika, że bez odpowiedniego poziomu spożycia produktów mlecznych nie można oczekiwać dobrego stanu zdrowia społeczeństwa.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

48,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 45,71 zł

EGZ.

Dieta dla mózgu

Dieta dla mózgu
Dieta dla mózgu

Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on „pilnuje”, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje. Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy skórę – zapominamy, że mózg również jest narządem, o który trzeba dbać.

Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta.

Z książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu. Co szkodzi mózgowi, a co mu pomaga? Co jeść, by zachować sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie? Jakie jedzenie poprawia nastrój? Czy istnieje żywność, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych? Poznaj dietę wspierającą twój mózg!

Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o zdrowym odżywianiu, m.in. Dieta wzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Schudnij bez diety, Dieta w chorobie Hashimoto, Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

EGZ.

EWOLUCJA NA TALERZU CZYLI WCZORAJ, DZIś I JUTRO ŻYWIENIA CZŁOWIEKA.

EWOLUCJA NA TALERZU CZYLI WCZORAJ, DZIś I JUTRO ŻYWIENIA CZŁOWIEKA.
EWOLUCJA NA TALERZU CZYLI WCZORAJ, DZIś I JUTRO ŻYWIENIA CZŁOWIEKA.

Książka składa się z dwóch integralnych części. Pierwsza z nich traktuje o historii , dniu dzisiejszym i przyszłości odżywiania się mieszkańców naszego globu, z położeniem akcentu na związki z aktywnością fizyczną, środowiskiem naturalnym i promocją zdrowia.  Ukazuje też ewolucję sztuki kulinarnej i perspektywy rozwoju gastronomii oraz współczesne problemy związane z żywnością prozdrowotną i suplementacją diety.

Druga część książki poświęcona jest nauce o żywieniu człowieka, jej podwalinom, współczesnym osiągnięciom i zadaniom na przyszłość. Mowa w niej również o zmianach w podejściu do norm żywieniowych i tabel wartości odżywczych jako podstawowych instrumentów racjonalizacji żywienia oraz metodologii oceny sposobu żywienia i jego adekwatności do potrzeb organizmu.

Dostępność: brak towaru

Cena:

39,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 37,14 zł

Domowy wyrób serów w.7.

Domowy wyrób serów w.7.
Domowy wyrób serów w.7.

Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą, można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia.


Książka zawiera prawie 100 przepisów na sery i 60 przepisów na potrawy z serem w roli głównej. Znajdziesz w niej również wskazówki i receptury wypróbowane przez miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki.


„W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.” San Francisco Examiner

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

34,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 33,32 zł

EGZ.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl