Kategorie
Producent
- Cyranka Wydawnictwo (1)
- Druga Strona wydawnictwo (1)
- Editio (1)
- GRAFIKA Usługi Wydawnicze I.Knechta (2)
- Helion Gliwice (1)
- KSIĘŻY MŁYN Dom Wydawniczy Michał Koliński (4)
- Mada (1)
- PolskaKsiegarnia (3)
- Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne (1)
- REA Sp.J.I.Bójska,K.Bójska-Sondij,W.Bójski (3)
- Self Publishing (1)
- Sensus (5)
- Septem (11)
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (2)
- Śląskie ABC (1)
- Towarzystwa Wyd.Bluszcz (1)
- Uniwersytet Przyrodniczy Poznań Wydawnictwo (5)
- Urban & Partner (1)
- Wyd.Prószyński i S-ka (2)
- Wydawnictwo Arkady (1)
- Wydawnictwo Penelopa Sp.z o.o. (1)
- Wydawnictwo RM (85)
- Wydawnictwo Świat Książki (1)
- WZ&MS Związek Niewiast Katolickich w Czechosłowacji (1)
- Zeta-Ars (3)
Dostępność
Cena
-
od
do
Kuchnia Świata dla diabetyków. wyd.2
Kulinarna podróż po świecie dla diabetyków i nie tylko!
W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Wszystkie receptury zostały tak skomponowane, aby dzięki niskiej zawartości węglowodanów były odpowiednie dla diabetyków. Z tą książką z łatwością przyszykujesz zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości. W tym apetycznym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie. Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaisse, yakitori z kurczaka – kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń? Do każdego dania wyliczono: - indeks glikemiczny, - wymienniki węglowodanowe, - wymienniki białkowo-tłuszczowe - liczbę kalorii. Oto niezwykle smakowity sposób oswajania cukrzycy!
Dorota Drozd – członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD), Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND), pielęgniarka diabetologiczna z wieloletnim doświadczeniem klinicznym. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Czynnie uczestniczy w sympozjach i konferencjach w zarówno w kraju, jak i za granicą.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Koktaile alkoholowe.
KOKTAJLE ALHOHOLOWE
DOŚWIADCZONY BARMAN DZIELI SIĘ SWOJĄ PASJĄ I WIEDZĄ O TWORZENIU KLASYCZNYCH DRINKÓW.
Jakich użyć składników? Jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy? Jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości smakiem? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie pośród 75 sprawdzonych przepisów na klasyczne drinki na bazie koniaku, brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi. Autor oprowadza po świecie koktajli z dużą finezją i nie ogranicza się wyłącznie do prostych opisów receptur: zachęca do puszczenia wodzy fantazji i tworze-nia wariantów klasycznych koktajli, a starannie opracowane przepisy wzbogaca podaną z humorem kroplą historii i łykiem porad, wprowadzającym w tajniki modyfikowania przepisów. W szaleństwie musi być w końcu metoda!
NIEWAŻNE, CZY JESTEŚ KOKTAJLOWYM AMATOREM CZY POCZĄTKUJĄCYM BARMANEM POSZUKUJĄCYM SOLIDNYCH PODSTAW — TA KSIĄŻKA JEST WŁAŚNIE DLA CIEBIE.
MATEUSZ BALA ma dziesięcioletnie doświadczenie w branży barmańskiej: nie tylko miksuje, lecz także szkoli barmanowi konsultuje tworzenie barow. Ry-walizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Pragnie zarażać pasją do koktajli, dlate-go stworzył internetowy projekt „Z pamiętniczka barmana". W chwilach, kiedy nie opowiada o alkoholach i drinkach, oddaje się piłce nożnej, fantastyce w wielu postaciach i wymyślaniu niestworzonych historii.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Domowy wyrób win i miodów pitnych.
Domowe wino może powstać nie tylko z winogron. Wyrób win z innych owoców, a także z warzyw, kwiatów, ziaren i ziół to hobby z tradycjami. Produkcja trunków z tych składników, które zbierzesz w przydomowych ogrodzie, jeszcze nigdy nie była tak prosta.
W książce znajdziesz zarówno łatwe, jak i bardziej zaawansowane receptury na wyśmienite wina brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, żurawinowe, ze strąków groszku, a także na miody wytrawny, wiśniowy czy z dzikiej róży. Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków, a doświadczonym winiarzom dostarczą inspiracji.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Desery KETO.
Czy będąc na diecie ketogenicznej, musimy unikać słodkości? Nie wolno nam zjeść kawałka tortu, muffinki albo skosztować lodów? Oto dobra wiadomość: od czasu do czasu można pozwolić sobie na małe co nieco!
Niezależnie od tego, czy ograniczasz cukier, węglowodany, unikasz glutenu albo laktozy, możesz próbować nowych rzeczy i cieszyć się jedzeniem! W tej książce znajdziesz przepisy na nieskomplikowane i smaczne desery. Wszystkie bez dodatku mąki pszennej, ze składników dobrej jakości. To receptury, które mogą stanowić inspirację do samodzielnego komponowania kolejnych słodkości.
W poradniku zawarto 70 przepisów na:
· desery ekspresowe,
· ciasta (torty, serniki, tarty z pysznymi kremami),
· ciasteczka i muffinki,
· kremy i musy,
· domowe lody, omlety, naleśniki, gofry.
Ewelina Podrez-Siama to domowy szef kuchni i amatorka diety ketogenicznej. Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Atlas grzybów.
Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują się pierwsze grzyby, rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybki. Czy nasze ulubione grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące?
W tym atlasie opisano 180 gatunków grzybów, które rosną w polskich lasach i na łąkach, i pokazano na zdjęciach w ich naturalnym środowisku. Książka pomoże:
· poznać gatunki grzybów jadalnych i trujących,
· dowiedzieć się, gdzie najłatwiej znaleźć poszczególne gatunki,
· szybko rozpoznać, które okazy są jadalne, a które trujące.
Dostępność: brak towaru
VEGE. Smaki świata.
W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno!
To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom – tym powszednim, znanym od lat – jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym – jak fenkuł, okra czy kolokazja, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach.
W tej bogatej w smaki klasycznej książce kucharskiej znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata – od kuchni śródziemnomorskiej przez przepisy rodem z Karaibów, Ameryki Południowej i Orientu aż po niezwykłe dania północnoafrykańskie. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku… brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Arto der Haroutunian podpowiada Ci, jak bazując na warzywach, strączkach, ziołach, nasionach i orzechach, jeść zdrowo, kolorowo i różnorodnie.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
VEGE bez zobowiążań.
Nie musisz podejmować radykalnych decyzji, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Elastyczne przepisy z całego świata pozwolą przygotować dania zarówno w wariancie wegańskim, jak i tym wegetariańskim, rybnym czy mięsnym.
Chili sin czy con carne? Inspirowany francuską klasyką gulasz z fasolą czy jednak tradycyjna wołowina po burgundzku? A może w przepisie na gnocchetti chorizo zastąpić wegetariańską kiełbaską? Dzięki zebranym w książce przepisom zdecydujesz zależnie od nastroju, apetytu i okazji i – miejmy nadzieje! – odkryjesz, że bezmięsne wersje tradycyjnych dań znacznie częściej niż wyrzeczeniem, okazują się ekscytującą kulinarną przygodą.
Vege bez zobowiązań przyda się zarówno tym, którzy starają się ograniczyć mięso czy nabiał w swojej diecie, jak i zdeklarowanym wegetarianom, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty o potrawy z różnych zakątków świata. No i nie ma lepszego przewodnika do wspólnego gotowania w mieszanym, mięsożerno-wegetariańskim, towarzystwie!
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Potrawy z jarzyn w tym obiady jednodaniowe oraz kiszenie.
Potrawy z jarzyn w tym obiady jednodaniowe oraz kiszenie i konserwowanie jarzyn.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Dobra książka. Wege przepisy dla dzieciaków i rodziny.
Wege przepisy dla dzieci i rodziny!
To książka o prostym jedzeniu i gotowaniu na luzie. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zdrowo. Wiemy, że najlepiej kupować lokalnie i w kuchni podążać za rytmem wyznaczonym przez naturę. Ale w praktyce okazuje się, że to nie takie proste. Zakupy, gotowanie, codzienny pośpiech – jak wszystko pogodzić? Marysia Przybyszewska przygotowała zestaw przepisów m.in. na śniadania, lunche i obiady, które są proste i zdrowe. A przede wszystkim - pyszne.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Pierniki. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów.
Fabrykacja pierników. Niezbędny podręcznik dla cukierników.
Reprint
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Wędliny surowe. Wybrane działy z technologii mięsa.
Produkcja wędlin surowych polega na umiejętnym kierowaniu przemianami biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi, a także procesami fizycznymi, które zachodzą w surowcu mięsnym i tłuszczowym zarówno w trakcie produkcji wędliny (dojrzewanie produkcyjne), jak i w okresie jej przechowywania (dojrzewanie poprodukcyjne). W polskiej literaturze fachowej brak jest kompleksowego, aktualnego przeglądu zagadnień dotyczących produkcji wędlin surowych. Niniejsze opracowanie powinno być przydatne studentom i technologom zainteresowanym podjęciem produkcji nowych asortymentów wędlin surowych na skalę przemysłową.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Produkty mleczne.Technologia i rola w żywieniu człowieka.
Mleko i przetwory mleczne stanowią ważny składnik wyżywienia ludzi na całym świecie, a przemysł mleczarski jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki żywnościowej. Książka „Produkty mleczne” w przystępny sposób prezentuje współczesne metody pozyskiwania i przerobu mleka, charakteryzuje produkty mleczarskie wytwarzane w kraju i na świecie, omawia ich wartość odżywczą i dietetyczną oraz sposoby kulinarnego wykorzystania. Wyjaśnia także kontrowersje związane z nadwrażliwością na składniki mleka i stosowaniem mleka modyfikowanego w żywieniu niemowląt i małych dzieci. W zamyśle Autorów ma ona upowszechnić prawdziwy obraz współczesnego mleczarstwa i przekonać Czytelnika, że bez odpowiedniego poziomu spożycia produktów mlecznych nie można oczekiwać dobrego stanu zdrowia społeczeństwa.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Dieta dla mózgu
Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on „pilnuje”, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje. Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy skórę – zapominamy, że mózg również jest narządem, o który trzeba dbać.
Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta.
Z książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu. Co szkodzi mózgowi, a co mu pomaga? Co jeść, by zachować sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie? Jakie jedzenie poprawia nastrój? Czy istnieje żywność, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych? Poznaj dietę wspierającą twój mózg!
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o zdrowym odżywianiu, m.in. Dieta wzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Schudnij bez diety, Dieta w chorobie Hashimoto, Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie.
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
EWOLUCJA NA TALERZU CZYLI WCZORAJ, DZIś I JUTRO ŻYWIENIA CZŁOWIEKA.
Książka składa się z dwóch integralnych części. Pierwsza z nich traktuje o historii , dniu dzisiejszym i przyszłości odżywiania się mieszkańców naszego globu, z położeniem akcentu na związki z aktywnością fizyczną, środowiskiem naturalnym i promocją zdrowia. Ukazuje też ewolucję sztuki kulinarnej i perspektywy rozwoju gastronomii oraz współczesne problemy związane z żywnością prozdrowotną i suplementacją diety.
Druga część książki poświęcona jest nauce o żywieniu człowieka, jej podwalinom, współczesnym osiągnięciom i zadaniom na przyszłość. Mowa w niej również o zmianach w podejściu do norm żywieniowych i tabel wartości odżywczych jako podstawowych instrumentów racjonalizacji żywienia oraz metodologii oceny sposobu żywienia i jego adekwatności do potrzeb organizmu.
Dostępność: brak towaru
Domowy wyrób serów w.7.
Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą, można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia.
Książka zawiera prawie 100 przepisów na sery i 60 przepisów na potrawy z serem w roli głównej. Znajdziesz w niej również wskazówki i receptury wypróbowane przez miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki.
„W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.” San Francisco Examiner
Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny