Kuchnia

Domowe kiszonki

Domowe kiszonki
Domowe kiszonki

Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.

W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.

O autorkach:

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jendrzejewska-Jarzynka to matki pasjonatki, dietetyczki z powołania, założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Zajmują się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób, w których żywienie odgrywa główną rolę.   Ich pacjentami są dzieci, kobiety w ciąży, mamy karmiące oraz osoby aktywnie uprawiające sport. Dzięki wiedzy i długiemu doświadczeniu w Dietosferze wszyscy mogą zadbać o prawidłową dietę, a – co za tym idzie – o zdrowie.

Dostępność: brak towaru

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

Dieta Keto. Najlepsze przepisy. wyd.2

Dieta Keto. Najlepsze przepisy. wyd.2
Dieta Keto. Najlepsze przepisy. wyd.2

Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów –produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, obecnych przede wszystkim w mięsie, serach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.

Ewelina Podrez-Siama od 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorcą i marketerem, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali.

W niniejszej książce dzieli się z Czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

EGZ.

Domowe wędzenie żywności. wyd.7

Domowe wędzenie żywności. wyd.7
Domowe wędzenie żywności. wyd.7

Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty!

Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować; jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.

W książce znajdziecie przepisy na wędzone przysmaki, poznacie różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiecie się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.

Dostępność: brak towaru

Cena:

44,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 42,85 zł

Pierniki. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów. Plik PDF.

Pierniki. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów. Plik PDF.
Pierniki. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów. Plik PDF.

Fabrykacja pierników. Niezbędny podręcznik dla cukierników.

Jest to Reprint z 1927 roku,  w postaci cyfrowej w formie PDF.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

18,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 17,14 zł

EGZ.

Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów wyd. 4

Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów wyd. 4
Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów wyd. 4

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

36,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 35,23 zł

EGZ.

Dieta w chorobie Hashimoto.

Dieta w chorobie Hashimoto.
Dieta w chorobie Hashimoto.

Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.

W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:

  • bez glutenu,
  • bez pszenicy,
  • bez mleka,
  • bez laktozy,
  • z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów.

W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

34,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 33,32 zł

egz.

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia. wyd.3.

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia.  wyd.3.
Insulinooporność. Dieta dla zdrowia. wyd.3.

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.

W książce znajdziesz:

- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,

- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,

- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,

- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.

Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką ze specjalizacją diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

34,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 33,32 zł

EGZ.

Dieta wzmacniająca odporność. wyd.2.

Dieta wzmacniająca odporność. wyd.2.
Dieta wzmacniająca odporność. wyd.2.

Odporność organizmu zależy od wielu czynników, a nasze ciało jest wyposażone w liczne mechanizmy broniące nas przed bakteriami i wirusami. Jednak zdarza się, że nie pracują one właściwie, jeśli nie potrafimy o siebie zadbać. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności, można między innymi stosować właściwą dietę. Nie wystarczy jednak okazjonalnie zjeść kilka zdrowych produktów. Na odporność trzeba zapracować krok po kroku, pamiętając o podstawowych zasadach, takich jak odpowiednia ilość makroskładników, witamin i dbałość o kondycję bakterii jelitowych.

Z tej książki dowiesz się:

·        jak budować zdrowie i odporność przez cały rok,

·        jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności,

·        jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności,

·        co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba.

W poradniku zawarto przepisy na odżywcze dania dostarczające ważnych składników i wspierające naszą naturalną odporność.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

EGZ.

Bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa.

Bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa.
Bez glutenu, pszenicy i nabiału. Kuchnia domowa.

100 przepisów dla milionów ludzi cierpiących z powodu nadwrażliwości na gluten i produkty mleczne.  

Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać niewielkie porcje niealergizującego jedzenia dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało całej rodzinie! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że desery nie są dla alergików. Wypróbuj receptury z tej książki na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.

Nietolerancje pokarmowe – nie musisz wcale rezygnować z różnorodnej i smacznej kuchni!

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,09 zł

EGZ.

366 obiadów. Praktyczna książka kucharska.

366 obiadów. Praktyczna książka kucharska.
366 obiadów. Praktyczna książka kucharska.
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! 
To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności oraz racjonalnym odżywianiem. W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje – od kompotów po nalewki.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,90 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,52 zł

EGZ.

Sekrety jedzenia.

Sekrety jedzenia.
Sekrety jedzenia.
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs m/s „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hooverowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką…
 
W elegancki wieczór przeczesać bujne włosy pomadą z masła i spróbować kawioru, popijając w zatłoczonym barze martini ‒ wstrząśnięte, nie mieszane. Na gwarnym targu rozróżnić prawie 10 tysięcy zapachów, a o północy w skórzanym okryciu piec mięso na rozgrzanych kamieniach lub kłach mamuta. Zobaczyć drewniane lodówki w Chicago, spróbować foie gras we Francji. Uścisnąć dłoń Ćwierczakiewiczowej i odkryć tajemnicę 365 obiadów za 5 złotych.
 
A na koniec zapamiętać! Gdy ktoś pyta: śledź normalnie czy dyżurny? Zawsze odpowiadać: dyżurny! ‒ żeby na chwilę wyjęty z chłodziarki mógł spokojnie powrócić na wystawę, a gorzałka trafić do gardła!
 
Och, jak byłoby smacznie… Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie!

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

39,90 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 38,00 zł

EGZ.

Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne.

Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne.
Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne.

Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem umami. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, w co wyposażyć kuchnię, by móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem. Zacznij od podstawowych przepisów na tradycyjne elementy ramenu, np. gęsty wywar z kości drobiowych, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, aby stworzyć miskę zupy o wielowymiarowym smaku.

W książce znajdziesz zarówno przepisy na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.

Dostępność: brak towaru

Cena:

44,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 42,85 zł

Kawa. Sekrety baristy. wyd.4.

Kawa. Sekrety baristy. wyd.4.
Kawa. Sekrety baristy. wyd.4.

Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Czy zastanawiało cię, jak barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy zwane latte art? Sięgnij po tę książkę i stwórz z codziennego napoju wyjątkowe dzieło sztuki. Dzięki prostym opisom i szczegółowym fotografiom nauczysz się krok po kroku przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków (m.in. kawy po karaibsku, Royal Coffee) oraz wykonywania na ich powierzchni kunsztownych wzorów. Spróbuj przyrządzić, ozdobić i podać kawę niczym profesjonalista. To naprawdę nie jest trudne! W książce znajdziesz również przepisy na ciasta, ciasteczka i desery z dodatkiem kawy.

Dostępność: brak towaru

Cena:

49,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 47,61 zł

Kuchnia Polska dla diabetyków.

Kuchnia Polska dla diabetyków.
Kuchnia Polska dla diabetyków.

Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.


W książce znajdziesz:
•    przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
•    przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
•    propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
•    wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
•    porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
•    wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.


Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.


Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.

Dostępność: brak towaru

Cena:

34,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 33,32 zł

Ciasta i desery dla diabetyków. wyd.3.

Ciasta i desery dla diabetyków.  wyd.3.
Ciasta i desery dla diabetyków. wyd.3.

Chcesz jeść zdrowo - bez cukru? Jesteś diabetykiem? Nie martw się – nie musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – jeśli wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.

W książce znajdziesz:

– około 120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,

– informacje o kaloryczności każdej potrawy,

– wyliczone ilości wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,

– praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,

– porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków, – tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.

 

Dostępność: brak towaru

Cena:

29,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 28,56 zł

Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów. wyd.6.

Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów.  wyd.6.
Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów. wyd.6.

Jeśli chcesz poczuć smak domowej wędliny, ta książka jest dla ciebie! Oto wyczerpujący poradnik, który krok po kroku poprowadzi cię przez proces przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Znajdziesz tu 100 różnych przepisów na kiełbasy, a także dokładne instrukcje, jak mielić i doprawiać mięso, napełniać osłonki, parzyć i wędzić kiełbasy. Dowiesz się, jak powinna być wyposażona kuchnia i jak bezpiecznie przechowywać gotowe wyroby. Przekonasz się, że samodzielne przygotowanie kiełbasy nie jest takie trudne, a jej smak okaże się niepowtarzalny.

Ta książka to wspaniały i przyjazny poradnik, godny polecenia wszystkim ambitnym amatorom.

Dostępność: brak towaru

Cena:

29,99 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 28,56 zł

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl