Wydawca
Kategorie
Promocje
Język Polski 100 bohaterów lektur. Poradnik licealisty
Język Polski 100 bohaterów lektur. Poradnik licealisty
15,00 zł 5,00 zł 14,29 zł 4,76 zł
egz
Fizyka w gimnazjum 1-zadania i problemy
Fizyka w gimnazjum 1-zadania i problemy
10,00 zł 5,00 zł 9,52 zł 4,76 zł
egz
AZ Geografia. Matura. Pytania testowe
AZ Geografia. Matura. Pytania testowe
12,00 zł 5,00 zł 11,43 zł 4,76 zł
egz
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Dostępność: brak towaru
Cena: 20,00 zł 20.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 19,05 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość egz
dodaj do przechowalni

Opis

rok wydania: 2010 (wyd.IV, uzupełnione) liczba stron: 114 oprawa: miękka format: B5 Głównym zadaniem niniejszej publikacji jest przybliżenie zagadnień analizy żywności studentom z kierunku „żywienie człowieka” oraz „dietetyka”, w którego programach nauczania istnieje ten przedmiot. Mając na względzie potrzeby dydaktyki w tej dziedzinie, starano się w publikacji zebrać stosunkowo najprostsze, najczęściej stosowane w rutynowej analizie żywności metody, głównie chemiczne, możliwe do zrealizowania w przeciętnie wyposażonym laboratorium. Metody te nie obejmują wszystkich składników pokarmowych, a jedynie podstawowe, bez wnikania na przykład, w skład amino-kwasowy białka czy kwasów tłuszczowych w tłuszczu. Niemniej jednak zawarte w tej publikacji wiadomości powinny pozwolić studentom na opanowanie technik stosowanych w ocenie składu chemicznego pożywienia i zmniejszyć brak pomocy dydaktycznych z tego zakresu dla kierunku „żywienie człowieka”. Publikacja zawiera czternaście ćwiczeń, których tematyka obejmuje biał­ka, tłuszcze i węglowodany oraz wybrane witaminy i składniki mineralne. Przy wyborze tych ostatnich kierowano się głównie ich niedoborem w pożywieniu, natomiast w przypadku witamin - ich podatnością na straty w procesach techno­logicznych, transporcie i przechowywaniu produktów spożywczych. SPIS TREŚCI: Wstęp 5 Ćwiczenie 1. Pobieranie i przygotowywanie próbek do badań laboratoryjnych 7 Ćwiczenie 2. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w wybranych produktach spożywczych 13 Ćwiczenie 3. Oznaczanie zawartości białka ogółem w wybranych produktach spożywczych 21 Ćwiczenie 4. Metody oznaczania zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy w syropach owocowych oraz laktozy w mleku 29 Ćwiczenie 5. Oznaczanie zawartości włókna pokarmowego w wybranych produktach spożywczych 44 Ćwiczenie 6. Oznaczanie zawartości tłuszczu w wybranych produktach spożywczych 50 Ćwiczenie 7. Metody oznaczania zawartości popiołu w wybranych produktach spożywczych 61 Ćwiczenie 8. Oznaczenie zawartości wapnia i żelaza w wybranych produktach spożywczych 68 Ćwiczenie 9. Oznaczanie zawartości magnezu i miedzi w wybranych produktach spożywczych 75 Ćwiczenie 10. Oznaczanie zawartości chlorków w produktach pomidorowych oraz soku z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków 83 Ćwiczenie 11. Oznaczanie zawartości witaminy A w wybranych produktach spożywczych 87 Ćwiczenie 12. Oznaczanie zawartości karotenoidów o aktywności witaminy A w wybranych produktach spożywczych 95 Ćwiczenie 13. Oznaczanie zawartości ryboflawiny w wybranych produktach spożywczych 101 Ćwiczenie 14. Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych produktach spożywczych 106

Szczegóły

ISBN 9788375832242
Autor PRACA ZBIOROWA
Oprawa broszura
Rok wydania 2010
Format b5
Stron 116

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl