Wydawca
Nowości
Przewodnik po sztuce współczesnej
Przewodnik po sztuce współczesnej
64,00 zł 60,95 zł
EGZ.
Widmo fal radiowych.Implikacjesystemowe
Widmo fal radiowych.Implikacjesystemowe
56,00 zł 53,33 zł
EGZ.
Nieźle się zapowiadało. Jan Suzin.
Nieźle się zapowiadało. Jan Suzin.
59,00 zł 56,19 zł
EGZ.
Ciesielstwo polskie.Arkady
Ciesielstwo polskie.Arkady
69,00 zł 65,71 zł
egz.
Papiery wartościowe. Pojęcia ićwiczenia.
Papiery wartościowe. Pojęcia ićwiczenia.
22,00 zł 20,95 zł
EGZ.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit

Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo

Dostępność: jest
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 73,00 zł 73.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 69,52 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość EGZ.
dodaj do przechowalni

Opis

W jednym woluminie VII części, łącznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekście. Pierwsze trzy części zostały wydane w 1895 r. nakładem autora. Pozostałe cztery w 1896 r. Zachowana została ciągłość numeracji, jak w oryginale.
Konrad Niklewicz – były inspektor winnic w Austro-Węgrzech – w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara się przy tym, by wiadomości były dla wszystkich zrozumiałe, pomijając naukowe rozprawy, a trzymając się bardziej praktycznej strony tematu.
Uczy nas podstaw, podając definicję wina naturalnego i wina sztucznego, by w kolejnych rozdziałach stopniowo podnosić poziom naszej edukacji.
W I części rozbudza nasze zmysły wzroku, smaku i powonienia, byśmy mogli zrozumieć i poczuć „kwiat” lub „bukiet” poprzez praktyczną próbę wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrażenia.
W części II Niklewicz uczy nas – nie chemików – jak można za pomocą przyrządów ocenić skład chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, którą później wykorzystujemy
w części III do postawienia diagnozy w przypadkach chorób i wad wina, spowodowanych m.in. obecnością mikroorganizmów, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie się wina. Podaje nam również recepturę na ważenie octu winnego.
W IV części autor uczy nas technicznych metod, takich jak: ściąganie, klarowanie oraz podaje sposoby postępowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym. Dowiadujemy się o środkach czyszczących wino, by potem przejść do tematu ogrzewania wina.
W części V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach.
Część VI zapoznaje nas z winem z drożdży winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win.
Część VII to kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych. Ponadto autor zapoznaje nas z urządzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach.

Szczegóły

ISBN 9788361889281
Autor Niklewicz K.
Rok wydania 0
Stron 0

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl