Wydawca
Nowości
Decoupage Motywy klasyczne w.2
Decoupage Motywy klasyczne w.2
29,90 zł 28,48 zł
EGZ.
Jedz i chudnij z dietą SIRT.
Jedz i chudnij z dietą SIRT.
34,99 zł 33,32 zł
EGZ.
Kategorie
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit

Mleczarstwo.Technika i Technologia

Dostępność: brak towaru
Cena: 66,00 zł 66.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 62,86 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość EGZ.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Tetra Pak
Kod produktu: 7DC3-1066E

Opis

W wielu krajach książka ta jest traktowana jako podstawowe źródło informacji o technice i technologii mleczarskiej. Teraz po raz pierwszy po polsku ukazuje się to kompendium wiedzy o pozyskiwaniu i przetwarzaniu mleka zawierające szczegółowe opisy procesów przetwórczych oraz znajdujących w nich zastosowanie technologii i urządzeń w zakresie odbioru i przechowywania surowca mlecznego, obróbki cieplnej, tj. pasteryzacji i procesu UHT, wirowania i normalizacji, homogenizacji, filtracji membranowej oraz automatyzacji procesów przetwórczych. Omówione zostały technologie produkcji np. serów miękkich i twardych, masła, fermentowanych napojów mlecznych, lodów, proszku mlecznego, mleka zagęszczonego, przetwórstwo serwatki i inne. Pozycja niezbędna dla studentów, pracowników naukowych, menedżerów i kadr inżynieryjno-technicznych przemysłu mleczarskiego. Dla spragnionych wiedzy i poszukujących inspiracji do tworzenia innowacyjnych produktów mlecznych gdzie jakość i potrzeby konsumenta odgrywają kluczową rolę.
Opracowana z inicjatywy i przy współpracy specjalistów z firmy Tetra Pak, jednego z największych producentów systemów opakowaniowych i urządzeń przetwórczych do żywności płynnej, książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanowi kompleksowe ujęcie wszystkich aspektów związanych z produkcją mleczarską. Dzięki bogactwu ilustracji, tabel i schematów oraz użyciu polskiej terminologii ma szansę stać się wydawnictwem encyklopedycznym dla szeroko definiowanej branży mleczarskiej. Nadzwyczajny postęp techniczny, jaki w ostatnich latach dokonał się w polskim przemyśle mleczarskim był możliwy dzięki zaangażowaniu wysoko kwalifikowanej kadry, która na bieżąco śledzi literaturę fachową zawierającą informacje na temat nowych technik i technologii produkcyjnych i w szybkim tempie adaptuje takie rozwiązania na potrzeby polskiego przemysłu mleczarskiego. Książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanie się bez wątpienia niezastąpioną pozycją w bibliotece każdego zainteresowanego problematyką przetwórstwa mleka.

Spis treści:

1. Pozyskiwanie mleka
2. Chemia mleka
3. Reologia
4. Mikrobiologia
5. Odbiór mleka
6. Podstawowe urządzenia w przetwórstwie mleczarskim
  6.1 Wymienniki ciepła
  6.2 Wirówki i normalizacja mleka
  6.3 Homogenizatory
  6.4 Filtry membranowe
  6.5 Wyparki
  6.6 Odgazowywacze
  6.7 Pompy
  6.8 Rury, zawory i armatura
  6.9 Zbiorniki
  6.10 Automatyzacja
  6.11 Instalacje nośników energii
7. Projektowanie linii pasteryzacji mleka
8. Pasteryzowane produkty mleczne
9. Mleko o wydłużonym okresie trwałości
10. Przygotowanie szczepionek i zakwasów
11. Fermentowane produkty mleczne
12. Masło i tłuszcze do smarowania
13. Bezwodny tłuszcz mleczny (AMF) i olej maślany
14. Sery
15. Przetwórstwo serwatki
16. Mleko zagęszczone
17. Mleko i serwatka w proszku
18. Produkty z mleka regenerowanego
19. Lody
20. Kazeina
21. Mycie urządzeń mleczarskich
22. Ścieki mleczarskie
Literatura
Indeks

Szczegóły

ISBN 9788393580903
Autor Tetra Pak
Oprawa twarda
Rok wydania 2013
Format a4
Stron 452

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl