Producenci
Kategorie
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit

Mleczarstwo.Technika i Technologia

Dostępność: brak towaru
Cena: 66,00 zł 66.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 62,86 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość egz.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Tetra Pak
Kod produktu: 0405-1528C

Opis

W wielu krajach książka ta jest traktowana jako podstawowe źródło informacji o technice i technologii mleczarskiej. Teraz po raz pierwszy po polsku ukazuje się to kompendium wiedzy o pozyskiwaniu i przetwarzaniu mleka zawierające szczegółowe opisy procesów przetwórczych oraz znajdujących w nich zastosowanie technologii i urządzeń w zakresie odbioru i przechowywania surowca mlecznego, obróbki cieplnej, tj. pasteryzacji i procesu UHT, wirowania i normalizacji, homogenizacji, filtracji membranowej oraz automatyzacji procesów przetwórczych. Omówione zostały technologie produkcji np. serów miękkich i twardych, masła, fermentowanych napojów mlecznych, lodów, proszku mlecznego, mleka zagęszczonego, przetwórstwo serwatki i inne. Pozycja niezbędna dla studentów, pracowników naukowych, menedżerów i kadr inżynieryjno-technicznych przemysłu mleczarskiego. Dla spragnionych wiedzy i poszukujących inspiracji do tworzenia innowacyjnych produktów mlecznych gdzie jakość i potrzeby konsumenta odgrywają kluczową rolę.
Opracowana z inicjatywy i przy współpracy specjalistów z firmy Tetra Pak, jednego z największych producentów systemów opakowaniowych i urządzeń przetwórczych do żywności płynnej, książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanowi kompleksowe ujęcie wszystkich aspektów związanych z produkcją mleczarską. Dzięki bogactwu ilustracji, tabel i schematów oraz użyciu polskiej terminologii ma szansę stać się wydawnictwem encyklopedycznym dla szeroko definiowanej branży mleczarskiej. Nadzwyczajny postęp techniczny, jaki w ostatnich latach dokonał się w polskim przemyśle mleczarskim był możliwy dzięki zaangażowaniu wysoko kwalifikowanej kadry, która na bieżąco śledzi literaturę fachową zawierającą informacje na temat nowych technik i technologii produkcyjnych i w szybkim tempie adaptuje takie rozwiązania na potrzeby polskiego przemysłu mleczarskiego. Książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanie się bez wątpienia niezastąpioną pozycją w bibliotece każdego zainteresowanego problematyką przetwórstwa mleka.

Spis treści:

1. Pozyskiwanie mleka
2. Chemia mleka
3. Reologia
4. Mikrobiologia
5. Odbiór mleka
6. Podstawowe urządzenia w przetwórstwie mleczarskim
  6.1 Wymienniki ciepła
  6.2 Wirówki i normalizacja mleka
  6.3 Homogenizatory
  6.4 Filtry membranowe
  6.5 Wyparki
  6.6 Odgazowywacze
  6.7 Pompy
  6.8 Rury, zawory i armatura
  6.9 Zbiorniki
  6.10 Automatyzacja
  6.11 Instalacje nośników energii
7. Projektowanie linii pasteryzacji mleka
8. Pasteryzowane produkty mleczne
9. Mleko o wydłużonym okresie trwałości
10. Przygotowanie szczepionek i zakwasów
11. Fermentowane produkty mleczne
12. Masło i tłuszcze do smarowania
13. Bezwodny tłuszcz mleczny (AMF) i olej maślany
14. Sery
15. Przetwórstwo serwatki
16. Mleko zagęszczone
17. Mleko i serwatka w proszku
18. Produkty z mleka regenerowanego
19. Lody
20. Kazeina
21. Mycie urządzeń mleczarskich
22. Ścieki mleczarskie
Literatura
Indeks

Szczegóły

ISBN 9788393580903
Autor Tetra Pak
Oprawa twarda
Rok wydania 2013
Format A-4
Stron 452

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl