Producenci
Kategorie
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit

Podstawy teorii organizacji i zarządzania

Dostępność: jest
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 35,00 zł 35.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 33,33 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość egz
dodaj do przechowalni

Opis

SPIS TREŚCI

WSTĘP ... 5
1. EWOLUCJA TEORII ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA ... 9
1.1. Przegląd podstawowych pojęć z zakresu zarządzania ... 9
1.2. Funkcje procesu zarządzania ... 11
1.3. Miękkie i twarde podejście do zarządzania ... 12
1.4. Szkoły zarządzania i twórcy teorii organizacji i zarządzania ... 14
1.4.1. Szkoła klasyczna ... 14
1.4.2. Nurt behawioralny ... 23
1.4.3. Nurt neoklasyczny ... 28
1.4.4. Szkoła ilościowa ... 29
1.4.5. Współczesne podejście integrujące ... 31
1.4.6. Teoria chaosu ... 35
1.4.7. Wyzwania współczesnego zarządzania ... 36
2. ORGANIZACJA I JEJ OTOCZENIE ... 39
2.1. Organizacja – istota, uwarunkowania jej działania ... 39
2.2. Cechy organizacji ... 40
2.3. Typologie organizacji ... 43
2.4. Przedsiębiorca – przedsiębiorstwo ... 52
2.5. Otoczenie organizacji ... 53
2.6. Nowoczesne formy organizacji ... 55
2.6.1. Organizacja w ruchu ... 55
2.6.2. Organizacja wirtualna ... 56
2.6.3. Organizacja sieciowa ... 58
2.6.4. Organizacja ucząca się ... 60
2.6.5. Organizacja fraktalna ... 62
3. PLANOWANIE W ORGANIZACJI ... 65
3.1. Istota planowania w organizacji ... 65
3.2. Zarządzanie przez cele (Management by Objectives) ... 66
3.3. Rodzaje planów ... 70
3.4. Funkcje planowania ... 72
3.5. Charakterystyka i cechy planu ... 73
3.6. Bariery w procesie planowania ... 75
3.7. Podstawowe techniki planowania ... 75
3.7.1. Ilościowe metody prognozowania ... 76
3.7.2. Jakościowe techniki prognozowania ... 77
4. ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE ... 83
4.1. Istota i rozwój zarządzania strategicznego ... 83
4.2. Strategia, jej rodzaje, etapy i funkcje ... 93
4.3. Metody analizy strategicznej ... 102
5. PRZEPROWADZANIE ZMIAN W ORGANIZACJI ... 111
5.1. Cykl życia organizacji i jej zmian ... 112
5.2. Istota, cel i przyczyny zmian organizacyjnych ... 114
5.3. Rodzaje zmian organizacyjnych ... 118
5.4. Sposoby przygotowania i wprowadzania zmian ... 123
6. ORGANIZOWANIE W ZARZĄDZANIU ... 133
6.1. Organizowanie – istota ... 133
6.2. Czynniki kształtujące strukturę organizacyjną ... 134
6.3. Cechy struktury organizacyjnej ... 135
6.4. Zasady dotyczące procesu organizowania i projektowania ... 136
6.5. Rodzaje struktur organizacyjnychze względu na rozpiętość kierowania ... 139
6.6. Rodzaje struktur organizacyjnych ze względu na podział uprawnień
do podejmowania decyzji ... 140
6.7. Klasyfikacja struktur organizacyjnych ze względu na kryterium podziału pracy ... 142
6.8. Struktury systemów organizacyjnych ... 145
6.9. Metodyka projektowania organizacji ... 149
6.9.1. Metody projektowania organizacyjnego ... 149
6.9.2. Cykl projektowania organizacji ... 150
6.9.3. Formułowanie i podział celu instytucji ... 150
6.9.4. Projektowanie podziału pracy i hierarchii organizacyjnej ... 151
6.9.5. Projektowanie komórek organizacyjnych i szczebli zarządzania ... 152
6.9.6. Błędy i ich skutki w projektowaniu organizacji ... 153
6.10. Formalizacja organizacji ... 153
6.11. Uprawnienia decyzyjne ... 155
6.12. Kompleksowy model struktury organizacji według Mintzberga ... 155
6.13. Wybór struktury organizacyjnej ... 159
7. KONTROLA I CONTROLLING W ORGANIZACJI ... 161
7.1. Istota, cel oraz etapy procesu kontroli ... 161
7.2. Rodzaje i formy kontroli ... 167
7.3. Zarządzanie procesami kontroli ... 172
7.4. Rola controllingu w organizacji ... 175
8. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ ... 181
8.1. Jakość – jej istota i znaczenie ... 181
8.2. Zarządzanie jakością – istota, wskazania i metody ... 186
8.3. Kompleksowe zarządzanie przez jakość (TQM) ... 197
8.4. Systemy zapewnienia jakości ... 206
9. ZARZĄDZANIE SYSTEMAMI INFORMACYJNYMI ... 213
9.1. Informacja – jej istota i zapotrzebowanie na nią w firmie ... 214
9.2. System informacyjny a system informatyczny ... 217
9.3. Wykorzystanie Internetu w zarządzaniu przedsiębiorstwem ... 223
9.4. Rola i znaczenie hurtowni danych ... 227
9.5. Eksploracja danych w hurtowniach danych ... 230
10. NOWOCZESNE KONCEPCJE ZARZĄDZANIA ... 235
10.1. Wyzwania w aspekcie zarządzania ... 235
10.2. Benchmarking – istota ... 236
10.3. Reengineering ... 240
10.4. Outsourcing ... 244
10.5. Zarządzanie wyszczuplone – Lean Management (LM) ... 247
10.6. Zarządzanie czasem – Time Based Management ... 249
BIBLIOGRAFIA ... 253

Szczegóły

ISBN 9788375830866
Autor Katarzyna Karbowiak
Oprawa broszura
Rok wydania 2009
Format B-5
Stron 260

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl