Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit

Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii (skrypt)

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 28,00 zł 28.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto: 26,67 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość egz.
dodaj do przechowalni

Opis

SPIS TREŚCI

Przedmowa ... 7

I. WSTĘP ... 9
1. Cel badań laboratoryjnych i zlecenie ich wykonania ... 9
2. Profile badań laboratoryjnych ... 10
3. Rodzaje materiału biologicznego ... 10
4. Zasady prawidłowego pobierania materiału ... 11
5. Wiarygodność wyniku ... 13
6. Formułowanie wyników badań ... 15
7. Wartości referencyjne ... 16

II. BADANIE HEMATOLOGICZNE ... 17
1. Krwinki czerwone (erytrocyty, E, Ery, RBC – red blood cells) ... 17
2. Hemoglobina (Hb, HGB) ... 19
3. Hematokryt (Ht, Hct, volfr, PCV – packed cell volume) ... 20
4. Białko całkowite ... 21
5. Wskaźniki czerwonokrwinkowe ... 22
a. Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV – mean corpuscular volume) ... 22
b. Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH – mean corpuscular hemoglobin) ... 23
c. Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (MCHC – mean corpuscular hemoglobin concentration) ... 24
6. Opad krwinek (odczyn opadania krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, OB, ESR – erythrocyte sedimentation rate) ... 24
7. Jakościowa ocena krwinek czerwonych w obrazie mikroskopowym ... 25
8. Krwinki białe (leukocyty, L, Leu, WBC – white blood cells) ... 29
9. Leukogram ... 31
10. Krwinki płytkowe (płytki krwi, trombocyty, PLT – platelets) ... 35
11. Koagulogram ... 36

III. BADANIE BIOCHEMICZNE KRWI ... 40
1. Aminotransferaza (transaminaza) alaninowa (ALT, ALAT, GPT) ... 40
2. Aminotransferaza (transaminaza) asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) ... 41
3. Amoniak ... 42
4. Amylaza (AMY) ... 43
5. Białko całkowite ... 44
6. Bilirubina ... 46
7. Chlorki (Cl–) ... 47
8. Cholesterol ... 48
9. Dehydrogenaza mleczanowa (LD, LDH) ... 49
10. Dwutlenek węgla (CO2) ... 50
11. Fosfataza kwaśna (ACP) ... 50
12. Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, Falk, FAL, AP) ... 51
13. Fosfor (P++) ... 52
14. Frakcje białkowe ... 53
15. Fruktozoamina ... 54
16. Glukoza ... 55
17. γ-Glutamylotransferaza (γ-GT, GGT) ... 56
18. Hemoglobina glikowana ... 57
19. Hormony ... 58
20. Kinaza kreatynowa (CK) ... 59
21. Kreatynina ... 60
22. Kwas mlekowy ... 61
23. Kwas moczowy ... 62
24. Kwasy żółciowe ... 63
25. Lipaza ... 64
26. Magnez (Mg++) ... 64
27. Mikroelementy ... 65
28. Mocznik ... 66
29. Odczyn (pH) ... 67
30. Potas (K+) ... 67
31. Sód (Na+) ... 69
32. Triacyloglicerole (triglicerydy) ... 70
33. Wapń (Ca++) ... 71
34. Witaminy ... 72
35. Wodorowęglany (HCO3–) ... 73
36. Żelazo (Fe++) i całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC – total iron binding capacity) ... 74

IV. BADANIE OGÓLNE MOCZU ... 75
1. Dobowa ilość ... 75
2. Barwa ... 75
3. Przejrzystość ... 76
4. Gęstość względna ... 76
5. Odczyn ... 77
6. Białko ... 78
7. Hemoglobina ... 79
8. Bilirubina ... 79
9. Urobilinogen ... 80
10. Glukoza ... 80
11. Związki ketonowe ... 81
12. Leukocyty ... 81
13. Azotyny ... 82
14. Indykan ... 82
15. Hydroksyprolina ... 82
16. Kreatynina ... 82
17. Kwas moczowy ... 83
18. Mioglobina ... 83
19. Mocznik ... 84
20. Chlorki ... 84
21. Sód ... 85
22. Osad moczu ... 85
a. Uorganizowane (upostaciowane) składniki osadu ... 85
b. Nieuorganizowane (nieupostaciowane) składniki osadu – kryształy ... 87

V. BADANIE PŁYNU ŻWACZOWEGO ... 89
1. Barwa i woń ... 89
2. Konsystencja ... 89
3. Sedymentacja i flotacja ... 89
4. Odczyn ... 90
5. Zdolność fermentacyjna ... 90
6. Ocena żywotności wymoczków ... 90
7. Liczba wymoczków ... 90
8. Inne badania wykonywane w płynnej treści żwacza ... 91

VI. BADANIE PŁYNU MÓZGOWO-RDZENIOWEGO ... 92
1. Barwa i przejrzystość ... 92
2. Gęstość względna ... 92
3. Pleocytoza ... 93
4. Skład chemiczny ... 93
5. Odczyn Nonne-Apelta i odczyn Pandy’ego ... 93

VII. RÓŻNICOWANIE PŁYNÓW Z JAM CIAŁA ... 94

VIII. BADANIE KAŁU ... 95
1. Dobowa masa ... 95
2. Barwa ... 95
3. Inne składniki ... 96
4. Badanie chemiczne ... 96

IX. TABELE ... 97
Preparaty zapobiegające krzepnięciu krwi (antykoagulanty) Tabela I ... 97
Wartości referencyjne wskaźników hematologicznych Tabele II–XIII ... 98
Wartości referencyjne wskaźników biochemicznych Tabele XIV–XXIV ... 109
Aktywność enzymów w tkankach różnych gatunków zwierząt Tabela XXV ... 119
Literatura ... 120

Szczegóły

ISBN 9788375836288
Autor Winnicka Anna
Oprawa broszura
Rok wydania 2015
Format A-5
Stron 127

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl