Wybrane zagadnienia z podstaw mikrobiologii i fizjologii bakterii
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Spis treści
- Mikroorganizmy – wprowadzenie ... 5
- Praca w laboratorium mikrobiologicznym ... 7
2.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium mikrobiologicznym ... 7
2.2. Poziomy bezpieczeństwa biologicznego ... 8
2.3. Organizacja i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego ... 10
2.4. Podstawowa aparatura mikrobiologiczna ... 11
2.5. Drobny sprzęt i szkło laboratoryjne ... 13
- Sterylizacja i dezynfekcja ... 14
3.1. Sterylizacja ... 14
3.2. Dezynfekcja ... 16
- Podłoża mikrobiologiczne ... 18
- Hodowla mikroorganizmów ... 21
- Przechowywanie szczepów bakteryjnych ... 24
6.1. Przechowywanie szczepów w lodówce ... 24
6.2. Zamrażanie ... 25
6.3. Liofilizacja ... 26
- Oznaczanie liczby żywych bakterii w danym środowisku metodą rozcieńczeń i płytkową ... 28
7.1. Przygotowanie szeregu rozcieńczeń 10-krotnych ... 29
7.2. Przygotowanie posiewów metodą wgłębną ... 30
7.3. Przygotowanie posiewów metodą powierzchniową ... 30
7.4. Obliczanie ilości żywych bakterii w próbach na podstawie liczby powstałych kolonii ... 30
- Ocena stanu sanitarnego wody ... 34
8.1. Najbardziej prawdopodobna liczba bakterii ... 37
8.2. Clostridium – beztlenowce przetrwalnikujące w ocenie sanitarnej wody ... 38
- Barwienie mikroorganizmów ... 45
9.1. Barwienia przyżyciowe ... 45
9.2. Barwienie preparatów utrwalonych ... 46
- Metody oznaczania oporności bakterii na antybiotyki ... 49
10.1. Metoda dyfuzyjno-krążkowa (Kirby-Bauera) ... 50
10.2. Metoda rozcieńczeniowa ... 51
10.3. Etest ... 51
- Mikrobiologiczne przemiany związków azotu ... 53
11.1. Symbiotyczne bakterie wiążące azot cząsteczkowy ... 53
11.2. Asymilatory N2 wolno żyjące w glebie (mikroorganizmy niesymbiotyczne) ... 55
11.3. Bakterie proteolityczne ... 57
11.4. Bakterie amonifikacyjne ... 58
11.5. Bakterie nitryfikacyjne ... 59
11.6. Bakterie denitryfikacyjne ... 60
- Rola lektyn w procesie symbiozy bakterii z roślinami ... 62
- Rozkład węglowodorów przez bakterie ... 66
- Charakterystyka wybranych bakterii z rzędu Enterobacterales ord.nov. ... 70
14.1. I rząd biochemiczny ... 71
14.2. Testy IMViC ... 72
14.3. Podłoża diagnostyczne ... 73
- Charakterystyka wybranych bakterii z rzędu Bacillales ... 75
Fragmenty
Szczegóły
ISBN | 9788375839210 |
Autor | Jaworsk Sł.Strojny-Cieślak B. |
Oprawa | br |
Rok wydania | 2020 |
Format | b5 |
Stron | 81 |