

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
Dostępność:
średnia ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena:
40,00 zł
40.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
Cena netto:
38,10 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy

Opis
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodności gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m. in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności. Zwrócono uwagę na stawiane przez organizacje handlowo - dystrybucyjne wymagania dotyczące standaryzacji i powtarzalnej jakości oraz trwałości produktów gotowych niezależnie od czasu i miejsca pozyskiwania surowców.
W poszczegulnych rozdziałach pokazano zależność między wymaganiami odbiorców gotowych wyrobów a koniecznością otrzymania żywności bezpiecznej i trwałej.
Treści opracowania są zgodne z wymaganiami Krajowych Ram Kwalfikacyjnych ( w zakresie wiedzy, kompetencji i umiejętności ) przewidzianych dla studiów I stopnia - inżynierskich realizowanych na kierunkach : technologia żywności, i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznastwo lub pokrewnych. Podręcznik może być przydatny także dla pracowników inżynieryjno - technicznych przedsiębiorstw produkujących żywność pochodzenia roślinnego.
W poszczegulnych rozdziałach pokazano zależność między wymaganiami odbiorców gotowych wyrobów a koniecznością otrzymania żywności bezpiecznej i trwałej.
Treści opracowania są zgodne z wymaganiami Krajowych Ram Kwalfikacyjnych ( w zakresie wiedzy, kompetencji i umiejętności ) przewidzianych dla studiów I stopnia - inżynierskich realizowanych na kierunkach : technologia żywności, i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznastwo lub pokrewnych. Podręcznik może być przydatny także dla pracowników inżynieryjno - technicznych przedsiębiorstw produkujących żywność pochodzenia roślinnego.
Szczegóły
ISBN | 9788375835762 |
Autor | PRACA ZBIOROWA |
Oprawa | broszura |
Rok wydania | 2014 |
Format | b5 |
Stron | 345 |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Kraj wysyłki: