Chłodnictwo. Technologia w piekarni.
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Jak uniknąć strat jakości?
Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary?
Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia?
Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?
Przez 7 dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.). Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak:
-wydajność chłodzenia,
-działanie chłodni a straty cieplne,
-rodzaje urządzeń chłodniczych,
-odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku,
-mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne,
-dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa,
-produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa,
-analiza rentowności sklepowych stacji wypieku,
-zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych.
Szczegóły
ISBN | 9788301181345 |
Autor | Losche K. |
Oprawa | tw |
Rok wydania | 2015 |
Format | b5 |
Stron | 440 |