Chów i hodowla trzody chlewnej
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Chów i hodowla trzody chlewnej
SPIS TREŚCI:
1. Typy użytkowe i rasy trzody chlewnej (A. Rekiel) ... 7
1.1. Typy użytkowe ... 7
1.2. Pochodzenie świń domowych ... 8
1.3. Rasy świń ... 9
1.3.1. Rasy zagraniczne ... 9
1.3.2. Rasy i linie ojcowskie ... 11
1.3.3. Rasy mateczne ... 12
1.3.4. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich ... 14
1.4. Świnie hybrydowe ... 16
2. Ocena użytkowości rozpłodowej loch (A. Rekiel) ... 17
3. Ocena wartości rzeźnej (J. Więcek) ... 24
3.1. Wydajność rzeźna i jej ocena ... 24
3.2. Budowa tuszy, cele i metody oceny ... 25
3.2.1. Ocena wartości rzeźnej na cele hodowlano-selekcyjne i naukowo-badawcze ... 26
3.2.2. Zasady skupu i oceny przemysłowo-handlowej trzody chlewnej w Polsce ... 29
4. Wyniki reprodukcji, wartość tuczna i rzeźna a ekonomiczna efektywność produkcji (A. Rekiel, M. Balcerak) ... 32
4.1. Wprowadzenie ... 32
4.2. Wpływ wyników rozrodu na efektywność chowu loch i prosiąt ... 33
4.3. Wpływ wyników produkcyjnych tuczników na ekonomiczną efektywność tuczu ... 38
5. Utrzymanie trzody chlewnej (M. Batorska) ... 41
5.1. Wprowadzenie ... 41
5.2. Wiadomości ogólne w zakresie organizacji pomieszczeń i utrzymania świń ... 41
5.3. Wymagania szczegółowe dla grup technologicznych trzody chlewnej ... 43
6. Organizacja dnia pracy na fermie o cyklu zamkniętym (J. Więcek) ... 48
6.1. Wprowadzenie ... 48
6.2. Sektor rozrodu ... 48
6.3. Sektor tuczu ... 49
7. Żywienie wybranych grup produkcyjnych świń, optymalizacja żywienia (A. Rekiel) ... 52
7.1. Żywienie loch ... 52
7.1.1. Charakterystyka żywienia loch w cyklu produkcyjnym ... 52
7.1.2. Dobór pasz dla loch ... 55
7.2. Żywienie tuczników z zastosowaniem różnych pasz ... 56
7.3. Optymalizacja żywienia świń ... 57
8. Planowanie produkcji na fermie trzody chlewnej (J. Więcek, M. Balcerak) ... 63
8.1. Organizacja stada trzody chlewnej – obrót stada ... 63
8.2. Plany pomieszczeniowy i paszowy ... 69
9. Ocena przyżyciowa świń (A. Rekiel) ... 72
9.1. Wprowadzenie ... 72
9.2. Ocena tempa wzrostu świń ... 73
9.3. Określenie procentowej zawartości mięsa w tuszy ... 74
9.4. Test oceny przyżyciowej wewnątrzfermowej knurków i loszek ... 76
9.5. Ocena pokroju ... 77
10. Przebieg selekcji w stadzie (M. Batorska) ... 80
10.1. Wprowadzenie ... 80
10.2. Schemat selekcji knurków remontowych ... 80
10.3. Schemat selekcji loszek remontowych ... 84
10.4. Metoda BLUP ... 84
11. Krzyżowanie towarowe świń (M. Batorska) ... 88
11.1. Wprowadzenie ... 88
11.2. Wartość genetyczna użytych w krzyżowaniu ras ... 89
11.3. Oczekiwane efekty heterozji ... 90
11.4. Oczekiwana efektywność różnych wariantów krzyżowania ... 91
12. Dokumentacja hodowlana (M. Batorska) ... 94
12.1. Wprowadzenie ... 94
12.2. Model strukturalny hodowli i zasady prowadzenia pracy hodowlanej ... 94
12.3. Zasady znakowania i nazewnictwa ... 95
12.4. Zasady wpisu do ksiąg i ich prowadzenie ... 97
12.5. Rodzaje dokumentów ... 99
12.6. Kontrola pochodzenia –
13. Urządzenia ultradźwiękowe w produkcji trzody chlewnej (A. Rekiel) ... 114
13.1. Wczesne diagnozowanie ciąży u loch ... 114
13.2. Przyżyciowa ocena zawartości mięsa w tuszy ... 115
13.3. Urządzenia do poubojowej oceny mięsności ... 116
14. Przetwarzanie informacji w hodowli świń (J. Więcek) ... 118
14.1. Wprowadzenie ... 118
14.2. Obsługa fermy ... 119
14.3. Dobór par do kojarzeń oraz kontrola inbredu ... 121
Piśmiennictwo ... 122
Szczegóły
ISBN | 9788375836370 |
Autor | Batorska M. Więcek J. |
Oprawa | br |
Rok wydania | 2015 |
Format | b5 |
Stron | 122 |