Dezynfekcja wody pitnej

Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 90,30 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
90.30
Cena netto: 86,00 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Uzyskanie czystej pod względem sanitarnym wody dla potrzeb konsumpcyjnych oraz gospodarczych jest aktualnym wyzwaniem dla współczesnej technologii uzdatniania i odnowy wody. Znajomość natury mikroorganizmów oraz fizykochemicznych i procesowych podstaw ich eliminacji ze środowiska wodnego decyduje o właściwym doborze dezynfektantów a także układów aparaturowych do dezynfekcji. Prawidłowe postępowanie przy wyborze sposobu i prowadzenia dezynfekcji wody decyduje o bezpieczeństwie sanitarnym, wpływając istotnie na zdrowie jej konsumentów.

Pozycja kierowana do Państwa obejmuje całokształt zagadnień procesowych związanych z istotnym zagadnieniem prawidłowej, nowoczesnej dezynfekcji wody przeznaczonej na cele gospodarcze, ze szczególnym uwzględnieniem wody do picia. Sądzimy, że będzie stanowiła zwarte kompendium wiedzy o tym istotnym zagadnieniu, będąc jednocześnie cennym uzupełnieniem bibliotek inżynierskich oraz będzie służyła realizacji zagadnień projektowych i procesów dydaktycznych. Sposób prezentacji poszczególnych jej rozdziałów stanowi z tej pozycji również ciekawą lekturę nie tylko dla specjalistów z zakresu uzdatniania wody.

Pragniemy podziękować Panu Doktorowi Dieterowi Hohm za możliwość publikowania niniejszej pozycji oraz cenne rady podczas przygotowywania jej polskiego wydania.

Spis treści:

1. Wprowadzenie

2. Przegląd historyczny
* Grecy i Rzymianie
* Średniowiecze
* Epoka odkryć i wynalazków
* Czasy nowożytne
* Tablica chronologiczna

3. Mikroorganizmy chorobotwórcze w wodzie
* Pojęcia z zakresu mikrobiologii
* Mikroorganizmy chorobotwórcze
- Bakterie
- Wirusy
- Pierwotniaki

4. Przepisy i wytyczne
* Prawo ochrony przed infekcjami
* Niemieckie rozporządzenie o wodzie pitnej
- Parametry mikrobiologiczne
- Parametry chemiczne
- Parametry wskaźników
- Środki chemiczne do uzdatniania i dezynfekcji wody
- Metody dezynfekcji wody
* Zbiór wytycznych Niemieckiego Zrzeszenia d/s Gazu i Wody (DVGW)
* Normy
- Normy DIN EN ISO: Właściwości wody
- Normy DIN EN ISO: Środki chemiczne do uzdatniania wody
- Normy DIN EN ISO: Metody pomiarowe. Technologia.

5. Dezynfekcja wody pitnej
* Pojęcia i definicje z zakresu dezynfekcji wody
* Środki dezynfekcyjne

6. Środki chemiczne do chlorowania i utleniania
* Chlor gazowy
* Podchloryn sodowy
* Podchloryn wapniowy
* Dwutlenek chloru
* Dwuchloroizocyjanian sodowy
* Ozon
* Nadtlenek wodoru
* Nadmanganian potasu.

7. Technologia chlorowania wody
* Definicje pojęć z zakresu chlorowania
* Urządzenia i instalacje do dozowania chloru gazowego
- Urządzenia do odparowania chloru
- Urządzenia zabezpieczające
- Płuczki chloru gazowego
* Urządzenia do dozowania podchlorynu sodowego
* Urządzenia do otrzymywania chloru metodą elektrolizy
- Elektrolizery komorowe rurowe
- Elektrolizery membranowe
- Urządzenia do elektrolizy kwasu solnego
- Utlenianie anodowe
* Urządzenia do dozowania podchlorynu wapniowego
* Urządzenia i instalacje do wytwarzania i dozowania dwutlenku chloru
- Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i chloru
- Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i kwasu solnego
* Mobilne urządzenia do dezynfekcji chlorem
- Przeprowadzanie dezynfekcji
- Wstępne oczyszczanie i płukanie
- Dezynfekcja zbiorników
- Dezynfekcja przewodów
- Przewoźne i przenośne urządzenia do chlorowania

8. Technologia ozonowania wody
* Definicje pojęć z zakresu ozonowania
* Uzdatnianie wody pitnej ozonem
* Urządzenia i instalacje do wytwarzania ozonu
* Systemy wprowadzania ozonu do wody
* Usuwanie ozonu pozostałego
* Przepisy bezpieczeństwa

9. Dezynfekcja wody promieniami ultrafioletowymi (UV)
* Definicje pojęć z zakresu dezynfekcji UV
* · Urządzenia do dezynfekcji promieniami ultrafioletowymi
- Wymagania i warunki techniczne dla urządzeń do napromieniowania UV
* Wymagania dotyczące jakości wody

10. Filtracja membranowa
* Definicje pojęć z zakresu filtracji membranowej
* Zasada działania filtracji membranowej
* Wymagania stawiane modułom membranowym
* Części składowe stacji filtrów membranowych
* Metody eksploatacji
- Przywracanie przepuszczalności membran
- Fouling i biofouling (blokowanie i biologiczne blokowanie membran)

11. Przegląd metod dezynfekcji
* Ocena metod dezynfekcji
* Porównanie kosztów środków dezynfekcyjnych

12. Kontrola jakości wody
* Użycie przyrządów pomiarowych
* Umieszczenie przyrządów pomiarowych
* Temperatura
* Wartość pH
* Mętność
* Chlor
* Dwutlenek chloru
* Potencjał redox
* Ozon
* Absorpcja promieniowania UV

13. Literatura

14. Skorowidz

Szczegóły

ISBN 9788392219453
Autor Roeske Wolfgang
Oprawa tw
Rok wydania 2007
Format a5
Stron 255

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Submit
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl