EWOLUCJA NA TALERZU CZYLI WCZORAJ, DZIś I JUTRO ŻYWIENIA CZŁOWIEKA.
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Książka składa się z dwóch integralnych części. Pierwsza z nich traktuje o historii , dniu dzisiejszym i przyszłości odżywiania się mieszkańców naszego globu, z położeniem akcentu na związki z aktywnością fizyczną, środowiskiem naturalnym i promocją zdrowia. Ukazuje też ewolucję sztuki kulinarnej i perspektywy rozwoju gastronomii oraz współczesne problemy związane z żywnością prozdrowotną i suplementacją diety.
Druga część książki poświęcona jest nauce o żywieniu człowieka, jej podwalinom, współczesnym osiągnięciom i zadaniom na przyszłość. Mowa w niej również o zmianach w podejściu do norm żywieniowych i tabel wartości odżywczych jako podstawowych instrumentów racjonalizacji żywienia oraz metodologii oceny sposobu żywienia i jego adekwatności do potrzeb organizmu.
Szczegóły
ISBN | 9788371607820 |
Autor | Gawęcki |
Oprawa | br |
Rok wydania | 2015 |
Format | b5 |
Stron | 154 |