Podstawy dietetyki wyd.2
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Przedmowa (Jacek Bujko)
1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange)
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetycznym (Jacek Bujko)
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska)
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange)
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania (Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska)
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska)
7. Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska)
8. Kamica układu mochowego (Lucyna Kozłowska)
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange)
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange)
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska)
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska)
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego (Danuta Gajewska)
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy.
Szczegóły
ISBN | 9788375830385 |
Autor | Bujko Jacek |
Oprawa | br |
Rok wydania | 2015 |
Format | b5 |
Stron | 237 |