Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności.

Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 50,00 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna:

50.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość egz

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności. wydanie 2

 Spis treści

Wprowadzenie.......................................................................................................... 7
Rozwiązywanie zadań z inżynierii żywności – praktyczne wskazówki .................... 8
1. Przepływ cieczy niutonowskich .......................................................................... 11
1.1. Przepływ w rurach i rurociągach (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 11
1.2. Wypływ cieczy ze zbiorników (Iwona Sitkiewicz)............................................. 40
1.3. Spływanie warstwy cieczy (Iwona Sitkiewicz) ................................................. 50
1.4. Przepływ płynów przez warstwy sypkie lub porowate, opadanie cząstek
ciał stałych w płynie, fluidyzacja (Iwona Sitkiewicz, Anna Kamińska-
-Dwórznicka)........................................................................................................... 58
1.4.1. Wiadomości ogólne ...................................................................................... 58
1.4.2. Straty ciśnienia przy przepływie płynu przez warstwę sypką
lub porowatą ........................................................................................................... 59
1.4.3. Opadanie swobodne cząstek ciał stałych w płynach .................................... 61
1.4.4. Fluidyzacja .................................................................................................... 65
2. Przepływ cieczy nieniutonowskich (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 80
3. Filtracja (Ewa Jakubczyk) ................................................................................... 91
4. Mieszanie cieczy (Agata Marzec) ..................................................................... 118
5. Wymiana ciepła w warunkach ustalonych – zagadnienia podstawowe
(Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk) .......................................................................... 137
6. Wymiana ciepła – wnikanie i nieustalone przewodzenie (Dorota Nowak) ........ 188
6.1. Obliczanie współczynników wnikania ciepła przez konwekcję
i promieniowanie ................................................................................................... 188
6.2. Ogrzewanie i chłodzenie ciał stałych w warunkach nieustalonego przewodzenia ............................................................................................. 211
7. Odparowanie (Monika Janowicz, Dorota Witrowa-Rajchert) ............................ 223
8. Zamrażanie żywności (Zbigniew Pałacha, Emilia Janiszewska) ...................... 252
9. Ustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ............................................... 282
9.1. Molekularny transport masy ........................................................................... 282
9.2. Konwekcyjny transport masy .......................................................................... 285
9.3. Przenoszenie masy między fazami ................................................................ 288
9.4. Wpływ temperatury na współczynnik dyfuzji .................................................. 289
10. Nieustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ........................................ 312
11. Suszenie (Ewa Gondek, Dorota Witrowa-Rajchert) ........................................ 343
12. Procesy destylacyjne (Monika Janowicz, Roman Kowalczyk) ........................ 383
13. Krystalizacja (Ewa Domian, Emilia Janiszewska) ........................................... 405
14. Ekstrakcja ciecz-ciało stałe (Ewa Domian) ..................................................... 419
Aneks – tabele i wykresy ...................................................................................... 461

Szczegóły

ISBN 9788382370690
Autor Zb.
Oprawa mi
Rok wydania 2025
Format b5
Stron 495

Bezpieczeństwo

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Submit
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl