Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności

Dostępność: Dostęny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 40,00 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
40.00
Cena netto: 38,10 zł
bez 5% VAT i kosztów dostawy
ilość EGZ.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

SPIS TREŚCI

Przedmowa ... 9

1. Metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników ... 11

1.1. Dynamika wzrostu drobnoustrojów i metody ich hodowli
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 11

1.2. Metody dezintegracji komórek mikroorganizmów
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 28

1.3. Elektroforeza białek
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 41

1.4. Immobilizacja drobnoustrojów
(Sylwia Bonin) ... 58

2. Zastosowanie pleśni w wybranych procesach biotechnologicznych ... 71

2.1. Wykorzystanie pleśni Aureobasidium pullulans do otrzymywania pullulanu
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 71

2.2. Biosynteza enzymów amylolitycznych i cytolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 88

2.3. Biosynteza kwasu cytrynowego
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 123

3. Zastosowanie drożdży w wybranych procesach biotechnologicznych ... 137

3.1. Drożdże w fermentacji winiarskiej
(Sylwia Bonin) ... 137

3.2. Drożdże gorzelnicze i biosynteza etanolu
(Edyta Lipińska) ... 155

3.3. Drożdże piekarskie w przemyśle drożdżowym i piekarskim
(Edyta Lipińska) ... 167

3.4. Drożdże jako naturalny biosorbent magnezu
(Stanisław Błażejak) ... 177

4. Zastosowanie bakterii w wybranych procesach biotechnologicznych ... 193

4.1. Bakterie kwasu mlekowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 193

4.2. Bakterie kwasu octowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Stanisław Błażejak) ... 209

4.3. Bakterie kwasu propionowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Iwona Gientka) ... 237

4.4. Bakterie z rodzaju Bacillus i kierunki ich wykorzystania w biosyntezie enzymów proteolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 249

5. Identyfikacja i różnicowanie wybranych szczepów przemysłowych ... 267

5.1. Tradycyjne metody identyfikacji pleśni
(Iwona Gientka) ... 267

5.2. Tradycyjne metody identyfikacji drożdży
(Sylwia Bonin) ... 282

5.3. Różnicowanie fenotypowe przemysłowych szczepów drożdży
(Małgorzata Gniewosz) ... 302

5.4. Różnicowanie genetyczne przemysłowych szczepów drożdży
(Edyta Lipińska) ... 310

6. Doskonalenie szczepów przemysłowych ... 321

6.1. Mutagenizacja szczepów przemysłowych
(Małgorzata Gniewosz) ... 321

6.2. Protoplastyzacja wybranych szczepów drożdży przemysłowych Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 334

6.3. Elektrofuzja drożdży Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 341

Szczegóły

ISBN 9788375834208
Autor Praca zbiorowa
Oprawa br
Rok wydania 2013
Format b5
Stron 352

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Submit
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl