Uniwersytet Przyrodniczy Poznań Wydawnictwo

Uniwersytet Przyrodniczy Poznań Wydawnictwo

Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia.

Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia.
Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia.

Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związaną z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnych w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia.

Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych składników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

56,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 53,33 zł

EGZ.

Technika cieplna w drzewnictwie. Przykłady i zadania

Technika cieplna w drzewnictwie. Przykłady i zadania
Technika cieplna w drzewnictwie. Przykłady i zadania

Technika cieplna w drzewnictwie. Przykłady i zadania jest kontynuacją podręcznika Technika cieplna w zadaniach oraz skryptu Zbiór zadań z techniki cieplnej. Materiały do ćwiczeń, który po raz pierwszy został opublikowany w 1992 roku i miał łącznie osiem wydań. Powstanie nowych kierunków studiów oraz zmiany w programach, wynikające m.in z wprowadzenia systemu Krajowych Ram Kwalifikacji, spowodowały konieczność przygotowania nowego podręcznika, który uwzględnia wieloletnie doświadczenia autorów w nauczaniu techniki cieplnej. Jego zadaniem jest pomoc w przyswajaniu zagadnień termodynamicznych dzięki zastosowaniu przystępnego sposobu przekazywania wiedzy.

Dostępność: brak towaru

Cena:

63,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 60,00 zł

Metodyka prac dyplomowych. Inżynierskich i magisterskich.

Metodyka prac dyplomowych. Inżynierskich i magisterskich.
Metodyka prac dyplomowych. Inżynierskich i magisterskich.

Metodyka… jest odpowiedzią na potrzeby studentów, którzy – przygotowując swoją pierwszą pracę twórczą – szukają wartościowych informacji, jak napisać ją w sposób fachowy i klarowny. Wskazówki autorów powstały na podstawie wiedzy metodycznej oraz własnych doświadczeń zebranych podczas kierowania pracami dyplomowymi. Książka adresowana jest zarówno do studentów (szczególnie kierunków z pogranicza nauk technicznych i rolniczych), jak i nauczycieli akademickich, sprawujących nadzór nad powstawaniem prac inżynierskich oraz magisterskich. Poszczególne rozdziały zawierają sugestie dotyczące kolejnych etapów przygotowania – od wyboru tematu, przez zbieranie informacji i przeprowadzanie badań, aż po opracowanie tekstu zgodnie z wymogami formalnymi.

Dostępność: brak towaru

Cena:

34,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 32,38 zł

Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa.

Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa.
Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa.

Stosowanie substancji dodatkowych w przetwórstwie mięsa zyskało zarówno wielu zwolenników - szczególnie wśród producentów, jak i przeciwników – zwłaszcza w grupie konsumentów. Dla pierwszych dodatki są dobrym narzędziem do uzyskania powtarzalnej jakości przy zróżnicowanym surowcu oraz zabezpieczają trwałość ,a "przy okazji" poprawiają efektywność ekonomiczną produkcji. Drudzy widzą w tych substancjach główną przyczynę niskiej jakości wyrobów. Obserwowane istotne pogorszenie jakości produktów zawierających różne dodatki przeważnie jest skutkiem nieumiejętności ich stosowania lub nieprzestrzegania opracowanych zaleceń. Prezentowana publikacja przybliża czytelnikowi problematykę wykorzystania substancji dodatkowych w racjonalnie prowadzonym procesie produkcji wyrobów mięsnych. Ma na celu przedstawienie właściwości różnych grup dodatków-ich zalet i wad oraz niebezpieczeństw związanych z ich używaniem. Zawiera informacje zarówno podstawowe, jak i technologiczne. Uwzględnia też ograniczenia prawne w stosowaniu dodatków. Książka jest przeznaczona głównie dla technologów zatrudnionych w przetwórstwie mięsnym, rybnym, garmażeryjnym oraz koncentratów spożywczych. Ze względu na informacje podstawowe i opisy metodyczne powinna być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna dla słuchaczy różnych studiów związanych z technologią żywności.

Dostępność: brak towaru

Cena:

58,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 55,24 zł

Barwienie metodami naturalnymi. Rośliny barwierskie i ich potencjał.

Barwienie metodami naturalnymi. Rośliny barwierskie i ich potencjał.
Barwienie metodami naturalnymi. Rośliny barwierskie i ich potencjał.

Autorka monografii, dr hab. Katarzyna Schmidt-Przewoźna, prof. IWNiRZ, jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Plastycznej w Poznaniu. Dyplom z tkaniny eksperymentalnej realizowała pod kierunkiem prof. Magdaleny Abakanowicz. Od wielu lat zawodowo związana z Instytutem Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, gdzie kieruje Pracownią Naturalnego Barwienia „Sztuka Naturalna”.

Monografia oparta jest przede wszystkim na dorobku zawodowym autorki wzbogaconym o rozdziały napisane we współpracy z innymi specjalistami w tej dziedzinie. Zaprezentowane w publikacji wyniki analiz zależności między włóknem naturalnym a metodą farbowania prezentują różnorodne techniki barwienia wraz z obszerną dokumentacją fotograficzną. Natomiast badania relacji naturalnego bar wnika i tkanin y ujawniły jeszcze inne poziomy interpretacyjne – w sferze symbolicznej, kolorystycznej i historycznej. Efekty barwienia tworzące specyficzne „pisanie kolorem” zostały skonfrontowane z barwnymi kodami natury zapisanymi w pigmentach roślinnych. Monografia będąca zwieńczeniem poszukiwań twórczych prof. Katarzyny Schmidt-Przewoźnej posłuży wielu grupom czytelników, w tym między innymi pedagogom, studentom, artystom jako źródło inspiracji twórczej w kontekście barwienia naturalnego.

Dostępność: brak towaru

Cena:

99,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 94,29 zł

Podstawy analizy i klasyfikacji gleb.

Podstawy analizy i klasyfikacji gleb.
Podstawy analizy i klasyfikacji gleb.

Podręcznik Podstawy analizy i klasyfikacji gleb zawiera najnowszą wiedzę z dziedziny genezy i klasyfikacji gleb oraz metod analiz laboratoryjnych oceniających ich właściwości fizyczne i chemiczne. Wykazano w nim, że w ocenie właściwości gleb kluczowe znaczenie mają badania realizowane w terenie, oparte na analizie warunków środowiska, opisie ich cech morfologicznych oraz pracach kartograficznych. Prezentację metod oznaczania właściwości gleb poprzedza wartościowa wiedza ogólna, zaprezentowana w przystępny i przejrzysty sposób.

W podręczniku zamieszczono obowiązującą obecnie, a trudno dostępną systematykę gleb Polski, opracowaną w 2019 roku przez Polskie Towarzystwo Gleboznawcze. Wartość merytoryczną podręcznika podnosi też umiejętnie cytowana i właściwie dobrana literatura dotycząca analizowanych w nim problemów.

Na podstawie recenzji prof. dr hab. inż. Stanisława Barana

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

136,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 129,52 zł

EGZ.

Mikrobiologia żywności.

Mikrobiologia żywności.
Mikrobiologia żywności.

Książka zawiera podstawowe informacje dotyczące zagadnień związanych z mikrobiologią żywności. Omawiane tematy zostały podzielone na dwa działy: Mikrobiologia ogólna oraz Mikroflora żywności i metody jej wykrywania.

Książka zawiera również zestaw ćwiczeń, poświęcony omawianej tematyce. Choć została napisana przede wszystkim dla studentów, może być także wykorzystana przez wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

45,60 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 43,43 zł

EGZ.

Wędliny surowe. Wybrane działy z technologii mięsa.

Wędliny surowe. Wybrane działy z technologii mięsa.
Wędliny surowe. Wybrane działy z technologii mięsa.

Produkcja wędlin surowych polega na umiejętnym kierowa­niu przemianami biochemicznymi oraz mikrobiologicznymi, a także procesami fizycznymi, które zachodzą w surowcu mię­snym i tłuszczowym zarówno w trakcie produkcji wędliny (dojrzewanie produkcyjne), jak i w okresie jej przechowywa­nia (dojrzewanie poprodukcyjne). W polskiej literaturze fa­chowej brak jest kompleksowego, aktualnego przeglądu zagadnień dotyczących produkcji wędlin surowych. Niniejsze opracowanie powinno być przydatne studentom i technolo­gom zainteresowanym podjęciem produkcji nowych asorty­mentów wędlin surowych na skalę przemysłową.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

18,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 17,14 zł

EGZ.

Obróbka i obrabiarki do drewna. Napędy i sterowanie pneumatyczne w obrabiarkach do drewna.

Obróbka i obrabiarki do drewna. Napędy i sterowanie pneumatyczne w obrabiarkach do drewna.
Obróbka i obrabiarki do drewna. Napędy i sterowanie pneumatyczne w obrabiarkach do drewna.

Książka zawiera podstawowe wiadomości z zakresu napędów i sterowania pneumatycznego, czyli zasady budowy oraz działania elementów pneumatycznych ogólnego przeznaczenia, zasady projektowania prostych układów pneumatycznych umożliwiających realizację określonych funkcji, a także obliczenia poszczególnych elementów pod kątem ich prawidłowego doboru w układzie. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów, ale może być przydatne dla zainteresowanych tą problematyką inżynierów zatrudnionych w przemyśle drzewnym.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

26,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 24,76 zł

EGZ.

Przyrządy, uchwyty i sprawdziany specjalne w przemyśle drzewnym.

Przyrządy, uchwyty i sprawdziany specjalne w przemyśle drzewnym.
Przyrządy, uchwyty i sprawdziany specjalne w przemyśle drzewnym.

Książka jest rzadkim na naszym rynku wydawniczym opracowaniem na temat przyrządów, uchwytów i sprawdzianów specjalnych, słowem, pomocy warsztatowych umożliwiających proces wytwarzania. Przyrządy, uchwyty i sprawdziany... stanową znakomitą pomoc dla studentów, dyplomantów wykonujących prace projektowo-konstrukcyjne, konstruktorów oprzyrządowania w zakładach przemysłu drzewnego.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

18,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 17,14 zł

EGZ.

Użytkowanie lasu w drzewostanach poklęskowych.

Użytkowanie lasu w  drzewostanach poklęskowych.
Użytkowanie lasu w drzewostanach poklęskowych.

W monografii podjęto problematykę użytkowania lasu na terenach poklęskowych. Omówiono szkody powstałe w lasach wskutek czynników abiotycznych i biotycznych, metody usuwania skutków klęsk żywiołowych o coraz gwałtowniejszym przebiegu oraz technologie pozyskiwania drewna w drzewostanach objętych klęską. Książka w istotny sposób uzupełnia lukę w krajowej i zagranicznej literaturze przedmiotu. Dużym jej walorem jest przedstawienie zagadnień zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej, wzbogacone spostrzeżeniami i uwagami Autora wynikającymi z długoletniej i wieloaspektowej praktyki oraz kontaktów z osobami i instytucjami zajmującymi się leśnictwem w Polsce i za granicą.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

49,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 46,67 zł

EGZ.

Urządzanie lasów wielofunkcyjnych.

Urządzanie lasów wielofunkcyjnych.
Urządzanie lasów wielofunkcyjnych.

Urządzanie lasów wielofunkcyjnych

9788371604614

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

68,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 64,76 zł

EGZ.

Szacunek brakarski i klasyfikacja drewna okrągłego.

Szacunek brakarski i klasyfikacja drewna okrągłego.
Szacunek brakarski i klasyfikacja drewna okrągłego.

Masa drzewna jest produktem jednej z najstarszych biochemicznych reakcji. Nieustanny przyrost drewna w następstwie powyższego procesu prowadzi do akumulacji energii słonecznej przy jednoczesnym zużyciu dwutlenku węgla i wydzielaniu tlenu bez ujemnego wpływu na środowisko przyrodnicze.

Dzięki swym właściwościom drewno było i zawsze będzie poszukiwanym surowcem do wyrobu tarcicy, sklejek, materiałów płytowych, stolarki budowlanej i mebli, zaś w przemyśle celulozowo-papierniczym do produkcji masy celulozowej i papieru. Surowiec drzewny to także odnawialne źródło energii.

Gruntowna znajomość cech jakościowych drewna i jego wad ma niebagatelne znaczenie zarówno dla producentów surowca drzewnego (leśników), jak i technologów przerabiających drewno. Znajomość ta jest niezbędna przy selekcji, pielęgnacji drzew i drzewostanów oraz ocenie wartości surowca drzewnego na pniu podczas szacunków brakarskich w fazie planowania i przy pniu w trakcie oceny pozyskiwanych sortymentów drewna okrągłego.

Skrypt „Szacunek brakarski i klasyfikacja drewna okrągłego” pozwoli na pogłębienie wiedzy z zakresu brakarstwa, sortymencji i konserwacji drewna. Przeznaczony przede wszystkim dla studentów leśnictwa, może stanowić też istotną pomoc w prowadzeniu gospodarki leśnej.

Dostępność: brak towaru

Cena:

53,40 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 50,86 zł

Drewno w budowie maszyn.

Drewno w budowie maszyn.
Drewno w budowie maszyn.

Drewno jest najważniejszym tworzywem w budowie maszyn. Wprawdzie nie można nazwać go najważniejszym z obecnie stosowanych, jednak niewątpliwie jest materiałem konstrukcyjnym wszech czasów. Połączenie drewna i maszyny ujęte w kontekście historycznym dostarcza wielu dowodów na wyjątkową rolę drewna w rozwoju cywilizacji technicznej.

W rozdziale pierwszym objaśniono ideę książki, w drugim – posługując się oświeceniowym rozumieniem etosu inżyniera – zidentyfikowano triadę: inżynier, drewno i maszyna. W dalszej części sklasyfikowano ponad 70 właściwości konstrukcyjnych tworzyw drzewnych ważnych w budowie maszyn oraz porównano historyczne i najważniejsze definicje maszyny. Zasadniczą częścią pracy jest rozdział trzeci, będący przeglądem dziejów maszyn zbudowanych ze znaczącym udziałem drewna, m.in.: maszyn prostych, okrętów, pojazdów kołowych, dźwignic, machin latających , drewnianych silników (kół wodnych i wiatraków), obrabiarek oraz instrumentów muzycznych.

W rozdziale czwartym opisano przykłady współczesnego zastosowania drewna do budowy urządzeń typu maszynowego: od aplikacji oczywistych aż do zaskakujących (np. jako materiał na ramę rowerów czy na korpusy zaawansowanych obrabiarek sterowanych numerycznie). Książkę zamyka krótka rekapitulacja oraz indeksy: rzeczowy i osobowy. W jej treści zamieszczono 35 tabel i 182 rysunki.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

48,20 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 45,90 zł

EGZ.

Możliwości rekultywacji i wykorzystania rolniczego gruntów pogórniczych.

Możliwości rekultywacji i wykorzystania rolniczego gruntów pogórniczych.
Możliwości rekultywacji i wykorzystania rolniczego gruntów pogórniczych.

Czytelnik znajdzie w niniejszej książce cenne informacje na temat zasobów i metod wydobycia węgla brunatnego. Problematyka związana z jego eksploatacją zajmuje tu istotne miejsce. Ponadto autorzy opisali różne kierunki i metody rekultywacji gruntów pogórniczych.

Przedstawione zostały także wyniki badań uzyskane z wieloletniego doświadczenia prowadzonego na zwałowisku wewnętrznym odkrywki Pątnów. Dotyczą one właściwości fizycznych i chemicznych gleb wytworzonych z mieszaniny skał nadkładowych po trzydziestu latach ich rekultywacji.

Kolejnym omawianym zagadnieniem jest wpływ nawożenia mineralnego na zmiany właściwości chemicznych, a tym samym na tempo procesu rekultywacji. Znaczna część przedstawionej pracy dotyczy fosforu i potasu, a w szczególności ich form w analizowanych glebach, dlatego jest ona szczególnie polecana dla badaczy zajmujących się mobilnością tych pierwiastków.

Książka obejmuje też problematykę ochrony środowiska w aspekcie rekultywacji gruntów pogórniczych.

Dostępność: brak towaru

Cena:

49,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 46,67 zł

Produkty mleczne.Technologia i rola w żywieniu człowieka.

Produkty mleczne.Technologia i rola w żywieniu człowieka.
Produkty mleczne.Technologia i rola w żywieniu człowieka.

Mleko i przetwory mleczne stanowią ważny składnik wyżywienia ludzi na całym świecie, a przemysł mleczarski jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi gospodarki żywnościowej. Książka „Produkty mleczne” w przystępny sposób prezentuje współczesne metody pozyskiwania i przerobu mleka, charakteryzuje produkty mleczarskie wytwarzane w kraju i na świecie, omawia ich wartość odżywczą i dietetyczną oraz sposoby kulinarnego wykorzystania. Wyjaśnia także kontrowersje związane z nadwrażliwością na składniki mleka i stosowaniem mleka modyfikowanego w żywieniu niemowląt i małych dzieci. W zamyśle Autorów ma ona upowszechnić prawdziwy obraz współczesnego mleczarstwa i przekonać Czytelnika, że bez odpowiedniego poziomu spożycia produktów mlecznych nie można oczekiwać dobrego stanu zdrowia społeczeństwa.

Dostępność: Dostęny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

48,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Cena netto: 45,71 zł

EGZ.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl